Над 40% от жените раждат секцио

Над 40% от жените раждат секцио | StandartNews.com

Повече от 40 на сто от жените раждат със секцио, а в частните болници процентът достига 70-85. Това обявиха  неправителствени организации, които представиха проекта си „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване", финансиран с европейски средства, пише бТВ.

Това е животоспасяваща операция, не може такъв процент от ражданията да са застрашени, което ни навява на мисълта, че самите жени избират този начин и не са информирани за последствията за тяхното здраве и това на децата им, коментира Нели Мутафова, заместник-председател на Сдружение „Родилница".

По думите ѝ вече се знае, че за децата родени с Цезарово сечение, има по-голяма вероятност от респираторни заболявания в ранна възраст и автоимунни – в зряла.

Липсва превенция на усложненията и недоносеността на бебетата, коментира Миглена Делчева - управител на фондация „Родители за родители". По думите ѝ между 2 и 8 седмица след раждането се развива следродилна депресия, която може да има тежки последици, но не е предвидена грижа за майката.

Според представителите на НПО акушерките са тези, които могат да помогнат за подобряване на следродилните грижи за майката и бебето през първия месец след раждането, в който е предвидена само една консултация с педиатър.

Данните им сочат, че раждаемостта от началото на годината е паднала с 2 на сто в София и с повече от 27 на сто във Видин, спрямо миналата година, очакват се рекордно ниски нива на раждаемост за годината, а раждащите жени все още не са в центъра на грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай