Над 1 000 са потърсили лекарска помощ в "Пирогов"

Над 1 000 са потърсили лекарска помощ в "Пирогов" | StandartNews.com

София. Пълните трапези по Великден донесоха лоши последствия за много хора в страната. Близо 1700 граждани са получили лекарска помощ в "Пирогов" от петък до неделя, съобщи БНТ. От тях 212 са по-сериозните случаи на пациенти.

Човек е постъпил в болницата със сериозни травми, след като е бил блъснат от бик. Бил е приет в противошокова зала на „Пирогов" и вече е опериран.

Само три случая на хора, прекалили с алкохола, са регистрирани в столичната болница.

Други трима щели да се задушат след преяждане. Те са били на работа на празниците, прибрали се гладни и се нахранили с много месо и други гозби от трапезата, което е изключително вредно за организма вечер, обясняват специалистите.

„Пилешко и телешко месо. Меко месо, което са преглътнали наведнъж с първата хапка. Получава се спазъм и то си остава там", обяснява Д-р Кирил Христов от УМБАЛСМ "Пирогов" и уточнява, че медиците са спасили пациентите от задушаване и смърт.

„Не знам как си представяте хранопровода, но премахването на такова чуждо тяло става чрез раздробяването на парчета и избутване към стомаха", коментира д-р Кирил Христов от "Пирогов".

В травматологията и хирургията на болницата са приети най-много пациенти. От детската травматология отчитат пред БНТ, че тази година са имали сравнително леки дежурства по Великден. „Обикновени счупвания, които се получават, когато си играят децата. За периода са прегледани 120 деца като от тях са приети за лечение 9", обяснява Д-р Григор Ширишнишки.

Млада жена е направила неуспешен опит за самоубийство в столицата, след като имала скандал със свекърва си. Момичето се самонаръгало в корема, но е без опасност за живота, уточняват от „Пирогов".

Докторите очакват по-голям брой пациенти в последния почивен ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай