Наблюдаваме на живо египетски лешояди

Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия

Наблюдаваме на живо египетски лешояди | StandartNews.com


   Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия.  Предишната камера, която шест години ни свързваше с живота на световно застрашените птици, бе заменена с нова, съобщават Българското дружество за защита на птиците. През март екип -природазищтници се е спуснал в гнездовата ниша и монтирал новата HD камера. Тя е била замаскирана с камъчета от скалите, за да не смущава нейните обитатели.  И двете птици са се завърнали успешно от местата си за зимуване в Африка в началото на април и в момента двойката вече мътела. Видеонаблюдението ще даде ценна информация за поведението  и хранителите навици, екологията и биологията на египетския лешояд. Към края на май камерата ще ни направи свидетели и на излюпването на малките и на грижите, които родителите полагат за тях. 
 Специализираната камера за наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света   и   може да се наблюдава в профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, добавят от БДЗП. На сайта www.LifeNeophron.eu предават още две камери – от адаптационната волиера за освобождаване в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от гнездото на двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора., която също мътела в момента.
 Проектът „Нова надежда за египетския лешояд“ обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС, допълват  от Българското дружество за защита на птиците, което е координиращ бенефициент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай