Набират шивачки с море без пари

Набират шивачки с море без пари | StandartNews.com

Фирми в Кърджали предлагат бонус ваканции в Турция и Гърция

Фирми търсят шивачки в Кърджали, но хората не искат да работят за малко пари. Затова шефове на компании в Родопите се принудиха да въведат нестандартни оферти. Текстилна фирма търси персонал за новата си шивашка фабрика с обещания за двуседмични безплатни почивки в Турция. Единственото условие е кадрите или да са квалифицирани, или да са готови да преминат през курс за обучение. Базовата заплата е 450 лв. Друга текстилна фирма пък дава 650 начална заплата, а бонусът е екскурзия в Гърция, съобщи rodopi24.

"Вдигнете минималната заплата на 1000 лв. и ще се намерят работници. За 400-500 лв. да им работят любовниците на бизнесмените. С такава мизерна заплата не може да се поддържа едно нормално семейство", коментираха хората по форумите в Родопите.

Преди няколко месеца фирми от Чехия офертираха шивачки от Кърджали със заплата от по 600 евро. Тогава повечето хора заминаха по офертата.

В Кърджали не достигат още стругари, фрезисти, шлосери и заварчици. Много фирми са принудени да търсят работна ръка от съседни области, като осигуряват безплатен превоз. Местните ресторанти отчаяно се нуждаят от готвачи, бармани и сервитьори. В същото време фирми посредници и предприемачи от района, инвестирали в страни от ЕС, набират работници за строителството с обещания за надници от 50 до 100 евро на ден, пише "Родопи нюз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай