На живо: 17-ти ден на протест

Дъждът не спря гражданското недоволство

На живо: 17-ти ден на протест | StandartNews.com

София. Независимо от неспирния дъжд гражданският протест срещу правителството продължава и днес. За момента има значително по-малко демонстранти, за разлика от предишните дни.

И днес на площад "Независимост" се чуват вувузели и скандирания. Много от хората са с дъждобрани и чадъри. Засилено е и полицейско присъствие.

Както всеки предишен ден демонстрацията започва от площад „Независимост" пред Министерския съвет и преминава в шествие по маршрута – Народно събрание – Орлов мост – партийните централи.

По-рано в столицата се проведе и контрапротест в защита на кабинета „Орешарски", които също бе малоброен и продължи по-малко от час.

От организаторите на флашмоба „На кафе пред парламента" зоват в понеделник по повод 1 юли ("Джулай морнинг") протестът да започне от 8 ч. и да се проведе пред Министерски съвет.

От началото на протестните действия на 14 юни до днес общо са били отведени в полицията 122-ма души. 98 от тях са били без документи за самоличност, други 17 - носели забранени от Закона за събранията, митингите и манифестациите предмети. За хулигански прояви са били отведени 6-ма, а за притежание на наркотични вещества - един. В отрезвителя за 24 часа бил настанен един, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 500 пловдивчани също са се събрали на протест срещу правителството за 17-ти пореден ден в Пловдив. И тази вечер те ще блокират жп линиите на Централна гара.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието:

22:00- Протестът върви към своя край. Двама души без документи за самоличност и един с наркотични вещества са отведени в столичното Първо районно полицейско управлениe. На петима са им извършени полицейски проверки, съобщи МВР.

21:00- Хората минаха покрай НДК и бързо започват да се оттеглят. Движението по бул. "Евлоги Георгиев" вече е пуснат о .

20.20 - Протестиращите стигнаха до Орлов мост, броят им е видимо около 5 000 души, въпреки лошото време. Много хора се присъединиха към шествието впоследствие, след като то тръгна от площад "Независимост". Традиционно развяват българския флаг и носят лозунги. Много от протестиращите са с чадъри и дъждобрани.

20.10 - Протестното шествие потегли от Министерски съвет към Народното събрание. Десетки хора се присъединяват към протеста независимо от проливния дъжд.

19.50 - Протестиращите разиграват своеобразен танц с чадърите си, скандирайки "Оставка".

(видео: Найо Тицин, Фейсбук)

19.00 - По данни на МВР около 300 протестиращи са се събрали на ларгото пред сградата на Министерския съвет в София. До този момент няма задържани и регистрирани инциденти.

18.50 - Протестът спря движението на столичния бул. "Дондуков". До момента 200-300 души са се събрали на  пред Министерски съвет. Сред протестиращите има младеж, облечен в затворническа униформа. 

18.30 - Едва 20-30 души са се събрали пред Министерски съвет. Дъждът оказва силно влияние върху числеността на протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай