На спасителя с любов

На спасителя с любов | StandartNews.com

Истории с Исак

И на сушата тази професия е твърде рискована

Световните агенции наскоро съобщиха, че дронове щели да спасяват давещите се по плажовете. Сложните устройства били снабдени с камери, спасителни пояси, високоговорители, микрофони. Новината дойде от Чили и звучи несериозно, да не кажем нелепо. Глупава идея, която по нашите земи едва ли ще бъде възприета. Защото един плаж може без всичко: без продавачи на сладолед, без варена царевица, без масажистки и фотографи, дори без джетове и водни колела. Без аниматори, фалшификатори и изследователи, но без спасител не може.

Мъжът с червените шорти и буя в ръце неслучайно е герой на разкази, персонаж от култов сериал, любим обект на начинаещи художнички графички, явление в сексуалните фантазии на жените...
Още от 1929 година, когато на бургаския плаж са се появили първите двама спасители, той става кумир на къпещите се, независимо под кой национален флаг са се родили. Историята разказва още, че осем години по-късно някой си Христо Христов наел пясъчното пространство в града под аренда и назначил цели осем спасители, което говори колко бързо расте авторитетът и нуждата от този род специалисти.

Разбира се, спасителите в американските сериали нямат нищо общо с истинското давене. Усмивки от старите ленти. Силикон, плътно изрязани бански и някоя друга набързо консумирана любов. Евтин спектакъл за героите, в който вземат милиони, докато автентичните им колеги у нас цял ден се взират във водата и пекат като чирози за 600-800 лева на месец.
Но не се гаси туй, що не гасне. А туй що не гасне, е огромният авторитет, романтичният ореол и очарованието, което професията "спасител" е завоювала през последните 86 години у нас.

Няма жена със стил и вкус, която да не иска да постели хавлията си на една ръка разстояние от вишката на спасителя. Да хвърля той разсеян поглед върху прогресивно загарящото й тяло, да се усмихва и разказва истории за сол и море, а накрая да попита: А ти какво ще правиш довечера? Но не всяка има този късмет. Пространството около спасителния пост е твърде ограничено. Затова някои дами, по-упорити в преследването на любовта, приемат крайната мярка: давят се. Но не, за да се удавят, а за да ги спасят. От това почти никога не следва Менделсон. Възможно е обаче обратното: развод.

Такава е историята на Матвей. Спортист по призвание, зоотехник по образование, той твърде много лета прекарва със спасителния пояс в ръка. През годините Матвей е имал смелостта и умението да извади от морето десетки давещи се. Вече не го изненадвали реакции след щастливия край: Някои дълго му благодарили, други му носели дребни подаръци или го канели на гости в Прага и Варшава. Трети пък направо се правели, че не го познават. Човекът е сложно и странно създание.
Красивата германка, нека условно да я наречем Грета, го потърсила още същата вечер, след като я извадил, нагълтала вода и пожълтяла от страх. Поканила го на вечеря. Приел от любезност и защото Грета му приличала на Бриджит Бардо от филма "И Господ създаде жената". Същите налети устни, водопад от златисти коси, едра неприкрита гръд. Гласът й пък му напомнял на студентската любов, която десетилетие след раздялата още не можел да забрави. Въоръжена с целия този арсенал, Грета превзела крепостта Матвей от Ямбол още в първата вечер. Изкусителката, разбира се, не знаела нищо за съпругата му Вили, педагожка, лирична поетеса и превъзходна майсторка на постна мусака. Матвей наложил над този факт от биографията си пълна секретност. Аз съм самотник. Човек, който иска да забрави миналото и търси бъдещето, казал й развълнуван. А бъдещето без съмнение си ти.

Шокът дошъл през зимата, когато летните спомени и загар по мускулестото му тяло вече почти били изчезнали. Гласът й бил все така мил, но в тази вечер му се сторил ужасен. Грета чуруликала от стационарния телефон на ямболската гара и припявала: "Йо те амо", техния летен хит. Спасителят седнал съкрушен на пода и добре, че Вили била концентрирана върху поредната мусака, този път с месо, та не го видяла. Положението било повече от критично. Човек на риска Матвей решил да играе ва банк. Час по-късно Вили и Грета седели една срещу друга, без да могат да си разменят и дума. А и не било нужно. Всичко било ясно без преводач. Съпругата сложила мусака, а германката извадила бутилка уиски "VAT 69", купена от фришопа на софийската аерогара. Матвей седял отстрани, гледал гузно, а жените вдигали наздравица, без да му обръщат внимание. Три дни яли и се веселили. На четвъртия Вили подала молба за развод и заминала с Грета в Германия. Днес те още се приятелки. Матвей се ожени за четвърти път и продължава да спасява. На никоя удавничка обаче повече не е казал: Виж, ти си моето бъдеще. А когато чуе песента "Йо те амо", гаси радиото на колата и чувства как сърцето му се облива с кръв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай