Мюфтийството осъди опита за палеж на Джумая джамия

Мюфтийството осъди опита за палеж на Джумая джамия | StandartNews.com

София. Главното мюфтийство осъжда вандалския опит за палеж на „Джумая джамия" в Пловдив и призовава властите да вземат по-сериозни мерки в разпространена до медиите позиция.

"Главно мюфтийство остро осъжда вандалския опит за палеж над "Хюдавендигяр" джамия в Пловдив, по-известна като „Джумая джамия"", се казва в позицията. Храмът е културно-исторически паметник от национално значение и е под закрилата на ЮНЕСКО.

"Престъпното деяние е извършено на 5 януари 2015 г. около 22:30 ч през нощта, като извършителят е полял със запалителна течност дограмата и я подпалил. Причинени са материални щети", обобщават резултатите от вандалския акт от духовенството.

"Покушението над Джумая джамия е рецидив, който от спорадично явление се трансформира в регулярен ксенофобски акт, мултиплициращ се и върху останалите джамии и ценности на мюсюлманите в страната. Честите нападения над храмове силно тревожи Мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите, което може да породи неочаквани реакции. Събития като тези напомнят случая с "Баня Башъ" от 20 май 2011 г., когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен. Случилото се е сериозна заплаха за българската демокрация и човешките права и ценности. Класификацията на подобни престъпления като „дребно хулиганство" по Наказателния кодекс не възпрепятства извършителите да повторят и потретят своите ксенофобски актове. Призоваваме законодателните органи да разгледат този въпрос с оглед на парирането на подобни антимюсюлмански, антихуманни и поругаващи вярата явления", се казва още в позицията на Главното мюфтийство.

Запис от охранителна камера показва опита за палеж на мюсюлманския храм и неговия извършител:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай