Рецидивист опита да запали Джумая джамия в Пловдив

Рецидивист опита да запали Джумая джамия в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. 31-годишен мъж е направил опит да запали пловдивската Джумая джамия, съобщиха от прокуратурата под тепетата. Инцидентът станал рано сутринта на Богоявление. Пироманът полял със запалителна течност дограмата на мюсюлманския храм и я запалил.

После побягнал от местопрестъплението. За щастие на място имало охранители, които угасили пламъците. Малко по-късно пък подпалвачът е задържан на една от бензиностанциите в града, където се опитал да открадне малко гориво и да повтори опита си за палеж.

Спрямо него са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност и за кражба на гориво, обясниха от прокуратурата. Започнало е разследване и вече са разпитани множество свидетели. Назначени са комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза на извършителя,както и пожаро-техническа и оценителна експертизи на място в джамията.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд - Пловдив за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Установено е, че той е осъждан през 2005 и 2006 година и изтърпял присъди за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда. През месец септември миналата година е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за изнасилване и блудство, но към момента той обжалва и тази присъда не е влязла в сила. Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем е обвинен, е лишаване от свобода от три до десет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай