МВР изиска ЕГН-тата на наркоманите на метадон

МВР изиска ЕГН-тата на наркоманите на метадон | StandartNews.com

София. СДВР е изискала имената и ЕГН-тата на всички наркомани в столицата, лекуващи се на метадон.

От МВР потвърдиха, че има изпратено писмо до всички центрове и клиники за лечение на наркомании, с изискване да бъдат предоставени списъци на наркомани, които са на метадоново лечение.

Безпрецедентната полицейска акция взриви лекарското съсловие. Хипократовата клетва изисква да се пазят в тайна заболяванията и диагнозите на пациентите.

Писмото е подписано от началник сектор "Грабежи" инспектор Илия Илиев, предаде БНР.

Във връзка с издирван неустановен извършител на въоръжен грабеж на аптека в София, разследващ полицай от СДВР постановява да бъдат направени отделни процесуално-следствени действия, съобщиха от вътрешното ведомство. От там уточниха, че с писмото се изискват имената и личните данни на лекуващите се с метадон. "Те ще послужат само за евентуалното установяване на извършителя и след законово установения срок ще бъдат унищожени, твърдят от МВР.

Скандалът грамна след като електронно издание съобщи за акцията на полицията.  

Тази информация е изискана преди задържането на заподозряния по случая, тъй като на колегите е направило впечатление, че от аптеките са били взимани специфични медикамент, използвани от такива лица, е обяснението на столичната полиция пред Медиапул.

Само преди ден шефът на "Грабежи" в СДВР Илко Илиев коментира пред Дарик, че колегите му успешно са уличили задържания миналата седмица 51-годишен, заподозрян в грабежи в девет столични аптеки. Разследващият уточни, че до ареста се е стигнало, след като в рамките на един час е извършил три въоръжени обира. В крайна сметка се оказало, че заподозряният не е бивш наркоман на метадонова програма, а отчаян мъж, чиято съпруга е тежко болна и му трябвали пари за лечението й. Избирал аптеки, защото според него така било най-безопасно. Ден по-късно обирите на аптеките продължиха, с което стана ясно, че това не е единственият обирджия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай