Музеят на Добруджа привлича със световни експонати

Музеят на Добруджа привлича със световни експонати | StandartNews.com

Добрич. Уникални световни експонати могат да бъдат видени в обновената експозиция по археология на Регионалния исторически музей в Добрич. Пред журналисти директорът на културния институт Костадин Костадинов и екскурзоводът Ивелина Романова разказаха, че са се постарали да изложат богатото културно-историческо наследство на Добруджа от праисторическо време до Второ българско царство.

Тук единствено може да се видят три жречески погребения от най-стария некропол в континентална Европа - този на Големия остров край Дуранкулак, чиято експонация е също рядко срещана - чрез ин сито, т.е. цялото погребение е пренесено така както е открито на място. Артефактите са с датировка от 5 хил. г. пр. н. е. Друг интересен обект от тази епоха е фигура на богинята - майка Кибела, по тялото на която е видна и първата писменост от това време - пиктограма. От времето на траките изобилстват битови и военни предмети. Земите на днешна Добруджа някога са били населявани от гетските племена. Сред редките експонати е уникален меч - ромфея.

Експозицията представя редица експонати от римско време, като любопитство буди дипломата на римски легионер. Това, което може да се види в световен мащаб единствено в Добрич е най-старото злато, намерено на Големия остров, което е с 2 500 г. по-старо от това, открито във Варненския некропол. Уникалната ръка от слонова кост, която много преди страната ни да стане член на ЕС е обиколила залите на редица престижни европейски и световни музеи, казват историте. Костадинов поясни, че по всяка вероятност ръката е била използвана за украса на някакъв уред или сечиво.

"Това е ръка до лакътя, в която има орех, а в него - конник. Изработката е уникална ювелирна работа на древен майстор" - категоричен е Костадинов.

Великото преселение на народите намира място със свои експонати. Представени са още Първото българско царство, като сред ценните находки в региона е печат на цар Симеон Велики. Следват експонати от Второто българско царство. Специално внимание Романова отделя и на златните и сребърни монети от различни периоди.

Това, което може да се види в Добрич е част от съкровището на Лизимах - златни монети, открити на Калиакра, като се предполага, че то е най-голямото в света. Монета, сечена от деспот Добротица, както и диадема на болярка, която попада в музея, след като двама иманяри я откриват заедно със сребърни монети, но като не могат да поделят съкровището, се скарват и единия издава другия на полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай