Мостът на Кольо Фичето горя в 3D анимация

Мостът на Кольо Фичето горя в 3D анимация | StandartNews.com

Ловеч. Прочутият покрит мост в Ловеч горя във виртуални пламъци снощи. Пожара запали светлинна 3D анимация по проект на ЮНЕСКО. Зрелищният спектакъл е част от инициативата на световната организация "Културата, мост към развитие" под егидата на генералния директор Ирина Бокова. Под лъчите на прожекторите творението на самоукия майстор Уста Кольо Фичето "рухна до основи", а после бе "отново построено" над водите на Осъм. Пожарът и въздигането са част от историята на ловешката забележителност. Мостът е бил подпален през 1925 г. и после възстановен от камък, бетон и стомана.

Под мотото "Мостът на Ловеч говори" България се включи в поредицата прояви, обхващащи 11 града от различни страни в Югоизточна Европа. Автор и организатор на проекта е писателят Николай Стоянов, председател на международната литературна фондация "Балканика".

Първата 3D анимация бе в края на миналата година в Одрин. Следват подобни атракции около исторически места в Берат (Албания), Струга (Македония), Мостар (Босна и Херцеговина), Цетине (Черна гора), Солун, Търгожил, Загреб, Нови сад... Във всеки от градовете акцентът на празниците пада върху някое изкуство. В Ловеч това е фестивал на моноспектакли с обсъждания, в които участват драматурзи от региона, играни и по света - албанците Бесник Мустафай, доскорошен външен министър, депутатката Диана Чули, ректорът на университет в Скопие Йордан Плевнеш, проф. Драган Милинкович от Сърбия... На сцената на Ловешкия театър ще се извъртят 5 представления, сред които нашите "Черен Петър" и "Завръщане" по стихове на Дамян Дамянов, турският "В затвора" по творби на Назъм Хикмет, сръбският "Приказка за Татания".

"Това, което политиците не могат да направят за разбирателството между народите, се постига чрез изкуството", уверен е авторът на проекта Стоянов. Той обяви пред кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, че ЮНЕСКО дарява анимацията с моста на града. В специално видеопослание Ирина Бокова благодари на домакините за гостоприемството в "богатия на история" Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай