Московски: Граничните пунктове с Гърция са отворени

Московски: Граничните пунктове с Гърция са отворени | StandartNews.com

Към настоящия момент са отворени граничните пунктове с Гърция, няма опашки и от двете страни. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в предаването „Седмицата" по „Дарик". „Към вчерашна дата е започнало частично изтегляне на селскостопанските машини от гръцка страна. Най-вероятно до няколко дни ще приключи това нещо", каза министър Московски.

Министърът обясни, че българските превозвачи са заявили намерението си, ако няма устойчиво решение на тази криза, от понеделник да се направи организация и да бъдат спирани и връщани само селскостопанските продукти от Гърция, които минават транзит през България и влизат за български пазар.

„Предполагам, че в понеделник ще имаме още една среща на база ситуацията, която е към деня. Тогава ще потвърдят дали ще реализират тези свои намерения или не", заяви министър Московски.

Московски бе категоричен, че продължава да подкрепя контраблокадите на българските превозвачи. На въпрос дали подкрепя намеренията на българските шофьори да блокират границите по Великден и от 15 юни до 15 юли, за да не могат българите да ходят на почивка в Гърция, той посочи, че подкрепя всички техни мерки. „Става въпрос за това, че най-вероятно ще излязат щетите за българските транспортни компании като стойност може би на десетки милиони. Трябва да се намери отговор на въпроса за обезщетенията от тази криза. Контрамерките на българските превозвачи изискват устойчиво и гарантирано решение на този вид проблеми. Каква гаранция имаме, че догодина януари гръцките фермери няма да затворят границата", попита министърът.

Той съобщи, че в петък е провел разговори с представители на ЕК. „Те много внимателно изслушаха аргументите ни. В някои отношения предложенията им бяха по-крайни от нашите", добави министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай