Моряци от "Св. Николай" замесени в трафика на кокаин

Ровят имоти от престъпна дейност на българи в Испания

Моряци от "Св. Николай" замесени в трафика на кокаин | StandartNews.com

Мадрид. Българските власти имат доказателства за това, че част от екипажа на кораба „Свети Николай” е бил замесен в трафика на кокаин, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че към момента моряците ни са добре, предаде БНР. Цветанов разговаря с колегата си от Испания Хорхе Фернандес Диас.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че за момента арестуваните моряци са добре. Моряците са задържани с постоянна мярка. Това, което мога да кажа, че те са в добро състояние. В постоянен контакт са с назначените служебни защитници. И това, което мога да кажа е, че нашата основна задача в момента заедно с испанските колеги е да установим по-горните нива за организирането на този трафик, каза той.

Имаме безспорни доказателства за част от екипажа. За другите се надявам, че няма да има доказателства, с които да се докаже тяхната съпричастност. Но за нас е изключително важно да обменяме информация. Това, което се договорихме с министъра – след 15 дни ще дойдат испански колеги, за да може да разгледаме целия пъзел, който, всъщност, ще ни даде отговорите на всички тези въпроси, които и днес дискутирахме, каза министърът.
Според Цветанов собственикът на кораба „Свети Николай” е Дойчин Дойчев и Евелин Банев-Брендо, обвинен за трафика на тонове кокаин в Италия са се познавали отдавна.

Направени са вече насрещни проверки на фирмата, която е дадена под наем. Цялата тази дейност, която трябва да се осъществи с този кораб. И това, което мога да ви кажа, че говорим за куха фирма, която всъщност е посредничела, за да се осъществи това нещо. Това, което мога да ви уверя, че ще направим всичко възможно действително да задържим лицата, които са на горните нива. Аз ви връщам в случая с Брендо. Брендо не участваше и не беше на плавателните съдове, когато са се прекарвали тези огромни количества кокаин. Но Брендо участваше в организирането и със съответните посредници наемаха екипажи, каза Цветанов.

Разбира се, че имаме подобна ситуация и с този плавателен съд. Колумбийците и испанците са тези, които е трябвало да организират разтоварването и вече дистрибутирането на тези количества. Като от тези близо три тона кокаин един определен процент е трябвало да влезе във вътрешността на Европейския съюз. Мога да ви кажа, че колумбийците, които са задържани тук в Испания и испанците, които са задържани това са сериозните нива, които са организирали цялостната дейност за финализирането на една такава операция по прекарването на този наркотик. Това, което българите са правили е да се организират по осигуряването на транспорта и транспортирането на тази стока до испанските териториални води. Българите в това отношение са много добри. Брендо също, това ми беше силата и на неговата група, обясни вътрешният министър.

Има и други, които са участвали във всичките тези години. Това, което се договорихме е да започнем активно да работим по установяването на българи, които от престъпна дейност имат огромни имоти на територията на Испания, а такива има, каза Цветан Цветанов. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай