Морето изхвърли 70 мъртви делфина

Морето изхвърли 70 мъртви делфина | StandartNews.com

Бургас.Около 70 мъртви делфина е изхвърлило морето по плажовете от Бяла до Царево. Това съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Не е ясно какви са причините за смъртта на животните. Много често обаче те стават жертва на ядосани рибари, защото късали мрежите им.

Само за август броят на мъртвите бозайници е 30. Намерените делфини са били от видовете афала, муткур и обикновен.Всички те са защитени и е забранено тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

Не са малко и сигналите за пострадали птици. От инспекцията припомниха, че поради започналата есенна миграция много млади птици, които не са добре укрепнали, претърпяват злополуки. Изпратени са за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора общо 26 бедстващи птици, от които 11 бели щъркела, 4 градски лястовици, 3 бързолета, 3 чухала, 2 керкенеза, 2 щиглеца, къдроглав пеликан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай