Мор затвори зоопарка в София

Мор затвори зоопарка в София | StandartNews.com

Камила, гаури и бизон внезапно умряха

Невиждан мор на животни затвори столичния зоопарк. През почивните дни мистериозно са издъхнали камила, бизон и няколко гаури. Затова в понеделник шефът на зоопарка д-р Иван Иванов затвори временно животинското царство за външни хора. Ще ограничим посетителите заради неочакваната смърт на няколко тревопасни животни, съобщиха от зоологическата градина. Оттам не уточняват броя на мистериозно починалите животни. "Зоопаркът ще остане затворен поне до четвъртък", каза пред "Стандарт" д-р Иванов.

Ветеринари и екип на Агенцията по безопасност на храните влязоха в парка за изследвания. Никой от експертите не се нае да посочи каква е причината за мистериозната смърт на животните. Взети са микробиологични проби от починалите, както и от част от живите тревопасни. "Чакаме лабораторните изследвания, които ще са готови до края на седмицата. Само те ще покажат от какво са починали животните. Много е странно", коментираха ветеринари. За всеки случай от камилата, гаурите и бизонът са взети и проби на син език, въпреки че специалистите обясняват, че не изглеждало животните да са покосени от зарата, която в момента мори добитъка в половин България.

Не е ясно дали майката или детето камила е починало. Гаурите пък са най-едрите диви говеда, те обитават Южна и Югоизточна Азия. Теглото им варира от 650 до 1800 кг.

В сектор "Тревопасни" в най-старата и най-голяма зоологическа градина на Балканите има 20 вида животни, които са около 80 на брой. За тях се грижат 9 човека, като 4 от тях са пряко ангажирани с 4 животни с общо тегло над 8 тона - носорог, два хипопотама и емблемата на зоопарка - слоницата Артайда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай