Подаръците на "Стандарт":Моп за Кирил Петков, Нобел за Асен Василев

Късметите в коледната баница на "Стандарт": Златна акция от Пловдивския панаир за Нинова, шах за Радев

Подаръците на "Стандарт":Моп за Кирил Петков, Нобел за Асен Василев | StandartNews.com
  • Късметите в коледната баница на "Стандарт": Златна акция от Пловдивския панаир за Нинова, шах за Радев, чувалът на Дядо Коледа за Борисов

Все са били интересни времена, но като последните 365 дни не се срещали в последните 30 години. Три парламентарни вота, два президентски. За първи път две млади партии отвяха на избори властовите титани от ГЕРБ. Ицо Хазарта стана човек в парламента, туширайки Борисов в София. Има Такъв Народ се зарекоха да изхвърлят боклука в политиката, "Продължаваме промяната" - да изчистят корупцията от властта. Марковите костюми в парламента отстъпиха пред скъсаните дънки, "пич" смени "господине", а вместо "Госпожи и господа" новият поздрав е вече: "Здравейте отново". И всичко това на фона на ковид, делта, омикрон, ваксини, зелен сертификат и невиждани цени.В края на тежката и пълна с обрати 2021 г., белязана от пандемия и разделение, "Стандарт" реши с усмивка да изтегли късметите за онези политици, които оставиха следи през годината. Защото по стара българска традиция Коледа и Нова година не минават без баница с късмети. Ето какво пише в тях.

1. Кирил Петков - Алманах на "Фермата"

2021 определено бе годината на Кирил Петков. Започнал като министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев, финансистът от Канада се оказа толкова желан за кабинета, че градската десница, разделената левица и Отровното трио в 46-ото НС не успяха да си го поделят. Затова и не позволиха на Слави Трифонов да направи кабинет без него. Пътят към властта обаче се оказа с повече препятствия от сутрешния джогинг в Харвард. По него имаше и двойно гражданство, и декларация с невярно съдържание. Но въпреки всичко, първи финишира изборите и даде клетва - да изкорени корупцията. Затова и Франция го кръсти "Мистър Пропър", така, както навремето Буш нарече премиера Сергей Станишев Мистър Клийн. За да не повтори грешките на предшественика си, "Стандарт" подарява на Кирил Петков две неща - моп, за да излъска до блясък коридорите на властта от калинките и хлебарките. И новия Алманах на Фермата, който се пише в момента. Оттам ще научи подробностите за пътя на магистралите, броят на мостовете и тайните на държавния протокол.

2. Асен Василев - Нобелова награда

Уж е втори, но влиянието му е толкова голямо, че социологът Андрей Райчев с право каза, че България има двама премиери - Асен Василев и Кирил Петков. Ковчежникът на държавата определено държи всичко и всеки под око. Но се е нагърбил с трудни задачи. Ако успее да овладее инфлацията, да се пребори за газа, да спре шока с тока, да направи бюджет без 12 млрд. лв. нов заем като озапти социалните мераци на коалицията и отклони политическите стрели на опозицията, с право ще заслужи номинация за Нобелова награда. Или най-малкото ще си гарантира професорско място в Харвард.

3. Румен Радев – Шахматна дъска

Безспорен факт е, че откакто световната шампионка Антоанета Стефанов, кандидат за премиер на ИТН, два пъти отиде на среща с Радев, президентът започна да се изявява като гросмайстор на всички терени. На политическия - прати Борисов в запаса. На министерския - стана треньор на два екипа. На управленския - спечели втори мандат. Само геополитическата му партия завърши с реми между Триморието и Черноморието. За дебюта му от февруари „Стандарт“ му подарява шахматна дъска, за да може отсега да тренира както гамбита в националното първенство, така и сицилианската защита – на световната сцена.

4. Бойко Борисов - Чувалът на Дядо Коледа

През 2021 г., също като 2020-а, щастието не се усмихна за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Бойко Рашков му дишаше във врата и за кюлчетата в спалнята, и за подслушването на политици. А напоследък и за съмнителни пътни строежи. "Стандарт" подарява на бившия премиер чувала на Дядо Коледа. Ако не успее да извади от него чудото, което да го върне на бял кон, то поне ще има достатъчно голяма торба, за да скрие уликите за магистрала "Хемус".

5. Корнелия Нинова - Златната акция от Пловдивския панаир

Трудна, но с хепиенд бе за Корнелия Нинова 2021 г. След като всеки месец вътрешната опозиция в БСП й залагаше капани, накрая соцлидерката стана кадровик на новата власт, но и вицепремиер в нея. Първото й място в соцпартията вече се смята за непоклатимо. За да няма никакви съмнения обаче късметът й от Коледната баница е Златна акция от Пловдивския панаир. С нея ще държи изкъсо и врага си Георги Гергов, и останалите опозиционери в партията.

6. Слави Трифонов - Нов хит "Смирен, но не и тъп"

Слави е свикнал да чува всичко за себе си - от "Осанна" до "Разпни го". Но през 2021 г. разбра, че в политиката положителният герой не винаги е добрият, отрицателният - не винаги е лошият, а героинята - не винаги е жената. Затова и в края на годината заяви, че е смирен, но не и примирен. Подаръкът му е новият хит, който обеща на електората си: "Смирен съм, но не и тъп". Опитат ли се да го накарат да пее за властта "Едно ферари с цвят червен, едно за теб, едно за мен",  партньорите в новата коалиция бързо ще чуят как Трифонов сменя "Пролет пукна, ние не" с "Боят настана".

7. Мустафа Карадайъ - Портрет на Нютон

Едно не разбраха партиите за ДПС. Не могат да вкарат Движението нито в старите стереотипи, нито в новите коловози. Защото то от 31 години има свой собствен път. И той не противоречи на законите на физиката. Подаръкът за Карадайъ е портрет на Нютон. За да покаже на останалите партии, че всяка политическа атака има равна по сила и обратна по посока ответна реакция.

8. Христо Иванов - Мечът на Темида

Мечтите на Христо Иванов тази година танцуваха в ритъма на валса. Сбъдна се големият мерак да вкара партията във властта, но бе принуден да се откаже от министерското кресло в правосъдието. Съдбата го зарадва със санкцията „Магнитски“, но после му изневери във Велико Търново, а Делян Пеевски му отне депутатското място. За да не танцува късметът му и догодина с оставката на Гешев,“Стандарт“ му подарява Мечът на Темида - да го забие здраво в Съдебната палата, така както националния флаг на „Росенец“, а не да чака Надежда Йорданова да трасира с цветя пътя му към кабинета на главния обвинител.

9. Костадин Костадинов - Харвардски сертификат

По-вероятно е всички 127 568 избиратели на новото острие в парламента "Възраждане" да влязат в Народното събрание, отколкото лидерът на партията д-р Костадин Костадинов да си извади зелен сертификат. Затова подаръкът му е Харвардски документ. Това е единствения начин да омилостиви обитателите на Министерски съвет да отворят широко вратите, за да поставя исканията си.

10. Татяна Дончева - Електронна игра

Тя знае как да изсвири перфектно на цигулка трите тона на "Малка нощна музика", но няма никаква идея как да си спести трите цифри от листчето "500 К", които я изхвърлиха от парламента. "Стандарт" подарява на Татяна Дончева електронна игра, за да разбере, че 500К може да означава както челно място по точки, така и куршуми в гърба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай