Монета от 23-каратово злато грейна на Перперикон

Монета от 23-каратово злато грейна на Перперикон | StandartNews.com

Нови съкровища откриха археолозите на Перперикон. За уникалните находки разказа професор Николай Овчаров. Той представи невероятно красива златна монета, намерена при разкопките в скалния град само преди три дни. Тя носи лика на византийския император Василий II Българоубиец, както и този на брат му Константин VIII. Монетата е от 23-каратово злато и е малко по-лека от стадартните за производство 4,4 грама. Според проф. Николай Овчаров тя не е била в употреба, защото е изключително запазена. Находката е от особена важност, тъй като е изключително рядка. На всеки 100 произведени монети от този тип само две-три са с подобен олекотен грамаж на благородния метал. Друга интересна находка на Перперикон е и оловен печат. Проф. Овчаров обясни, че това са своебразните визитни картички на благородниците и императорите във Византия по време на Средновековието. Окритият печат е на Георги Кивилиот от ранния етап на кариерата му, когато е бил патриций. По думите на известния археолог това е третият негов печат, но останалите два са в частни колекции.

Проф. Овчаров съобщи, че около 20 са намерените печати на Перперикон от началото на разкопките и още стотина в подножието на крепостта.

В момента работата по скалния град е в третия си месец за тази година, като археолозите имат време до 12 септември. За тази година разкопките се финнасират с 200 хиляди лева, една четвърт от които ще отидат за консервация на града до следващия трудов сезон.

За следващата година екипите на Овчаров се целят към двореца светилище в горната част на крепостта. Сега завършва проучването на Акропола, който е ограден от монументални каменни сгради, включително храм, посветен на бог Аполон. "Има и големи сгради от по 26 метра на два-три етажа за жилищни цели", разкри още проф. Овчаров.

Камък с макет на жилище в "Сборяново"

На 70 интересни находки се натъкнаха археолозите при проучването на обект ранносредновековно селище в местността Петрова нива край резервата "Сборяново". За част от тях разказа Мария Николаева, заместник-ръководител на проучвателния екип пред Фокус. Предметите са свързани с бита - ножчета с различни размери и степен на запазване, 4-5 прешлена за вретено, седем монети от античността, използвани като разменни през Средновековието. След точилния камък с рисунка на корабчета сега археолозите са попаднали на точилен камък, върху който има издраскване, приличащо на макет на жилище.
"Ще бъде направена проверка на изображението със специален електронен микроскоп", посочи Мария Николаева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай