Момчил оживя след 80 м полет в Пирин

Ръцете на тийнейджъра алпинист са счупени на 18 места

Момчил оживя след 80 м полет в Пирин | StandartNews.com

"Господ в понеделник е работил само за това дете и баща му, цяло чудо е, че младежът оцеля след полет от 80 м върху отвесните скали". Това твърдят планинските спасители, участвали в акцията по спасяването на тежко ранения тийнейджър.

 

14-годишният Момчил и 40-годишният му баща Радослав Арсенов предприели изкачване на връх Вихрен. Към 15,30 часа на Джамджиев ръб обаче малкият стъпил върху камък, който за зла беда се откъртил. Детето успяло да се хване с двете ръце за скалния отломък и заедно с него полетяло в пропастта, която е дълбока 700-800 м.


Летейки към бездната, 14-годишният Момчил получил над 18 фрактури на двете си ръце от китките до пръстите. Баща му Радослав, макар и в шок, слязъл надолу и се опитал да помогне на сина си. Вързал го за краката и тръгнал да го влачи, за да го изкара на пътя за хижа "Вихрен".

 

"Не е бивало да прави това, а да ни изчака. Защото при влаченето може да се получат допълнителни травми. Ние бяхме на мястото на инцидента за не повече от 10 минути. Видяхме, че е със супени ръце, че има тежка травма на главата. Едната от двете шейни, които ползвахме, е със специално оборудване. С нас бе и лекар. Извадили са късмет, тъй като малко след падането оттам са минали други туристи. Те се обадили на телефон 112. Бащата бил забравил телефона си в колата, което е недопустимо", обясни планинският спасител Петър Чолев.

 

Баща и син Арсенови били много изтощени, на предела на силите си, целите мокри от снега. Всяка минута можела да е фатална за тях и да ги застигне бяла смърт.

 

А първата информация за спасителите е, че има планинар със счупен крак. Но ситуацията се оказала много по-драматична. Те се чудят как може в средата на февруари да се предприеме чак следобед изкачване на връх Вихрен.

 

Екипировката на баща и син също не била много добра. Въобще не са разчели времето, тъмнината е щяла да ги застигне на връщане от върха.

 

"Неподготвени хора нямат място в алпийски обекти. Те трябва да са с водач. В района на Джамджиев ръб в последните години има 3-4 смъртни случая. Миналата година там падна белгиец, но оцеля. "Мъжът бе в шок. Не знаем дали има застраховка. Но за нас най-важно е да спасим бедстващите в планината. Той каза, че ще плати 750-те лева за акцията.

 

Дори пожела да ни почерпи от сърце, беше ни много благодарен, че сме спасили живота на сина му и на него", сподели Петър Чолев. Шефът на ПСС в страната Кирил Русев също похвали колегите си за добрата работа. В момента на гости на спасителите в Банско са двама швейцарци от курортите Сен Мориц и Давос. "Те също са впечатлени от бързината и адекватната реакция на нашите спасители. Ходят заедно с тях на сигнали за пострадали и са удивени от работата на колегите", каза Кирил Русев.

 

Лекарите в Разлог стабилизираха състоянието на Момчил. Баща и син са настанени в отделението по хирургия. "Малкият пациент е в съзнание и е контактен. Има счупени две ръце, травма на главата и на корема, но няма вътрешни кръвоизливи. По-скоро вече няма опасност аз живота му", коментира д-р Божидар Велев.

 

Пострадалите са от Варна, но живеят в Германия Пред планинските спасители бащата казал, че двамата с момчето имат опит в алпинизма и не за първи път предприемат скално катерене.

 

Спасителите предупреждават, че в района на Джамджиев ръб дебнат много опасности, има и заледени участъци. Те съветват туристите по време на преходите си в планината задължително да носят мобилни телефони, тъй като по-новите модели позволяват те да бъдат намерени по-лесно и по-бързо. Защото често всяка минута забавяне може да е фатална.

 

ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

Тръгнете рано, носете храна

Как да се насладим на планината, без да се нараним? "Стандарт" подбра 5 златни правила от наръчника на безопасност на Планинската спасителна служба (ППС):

 

1. Планирайте - набавете си карта, проучете маршрута и прочетете прогнозата за времето

 

2. Проучете маршрута - има ли опасни зони и кои са пътищата за аварийно напускане, като е добре да тръгнете рано, за да завършите прехода по светло

 

3. Споделете - близките, приятелите и дори колегите ви е добре да знаят по кой път ще поемете, както и да се регистрирате в хижите по маршрута ни

 

4. Екипирайте се - задължително носете санитарна торбичка с най-необходимите лекарства и превързочни материали. Добре е да вземете още слънцезащитни кремове и специални високопланински очила, GSM, компас, фенерче с резервни крушки и батерии, топли дрехи, обувки, шал, шапка и ръкавици. Заредете се с течности и калорични подсилващи храни. Не пийте алкохол!

 

5. Не се изхвърляйте - движете се с умерен ход, няма за къде да бързате. Все пак сте в планината, за да си починете, а не - за да си докарате мускулна треска или тежка травма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай