Молитви и свещи за жертвите от Сарафово

Молитви и свещи за жертвите от Сарафово | StandartNews.com

По делото са извършени 100 експертизи и са разпитани 170 свидетели

Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан обвинени в помагачество за тероризъм.

"Нашата тъга ще бъде до последен дъх, всеки ден преживяваме това, което се случи на летище Бургас преди 4 години. Много ни боли, тъжно ни е, че сме свидетели на удар след удар, разбираме мъката на близките на жертвите в атентати". Това изплакаха Абуш и Руди Маот, родители на 26-годишния Маор Харуш, един от израелските туристи, които загинаха при атентата в Сарафово. На 18 юли 2012 г. камикадзе взриви пълен автобус. Загинаха 5 израелци и българският шофьор, а 35 души бяха ранени. В петък бургаската прокуратура е внесла обвинителен акт в спецсъда срещу Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан за помагачество в тероризъм. Двамата се издирват от Интерпол с червена бюлетина и ще бъдат съдени задочно. За тероризъм в Наказателния кодекс е предвидено от 15 до 30 г. зад решетките до доживотен затвор без право на замяна.

Осем от роднините на загиналите пристигнаха с полет от Тел Авив за церемонията по повод четвъртата годишнина от атентата на бургаското летище. Присъстваха посланиците на Израел и Великобритания, главният секретар на МВР Георги Костов, политици, роднини и приятели на жертвите. В 17,23 ч, точния час на атентата, бе отброена минута мълчание в памет на загиналите. Последваха традиционните молитви и запалване на свещи. За загиналия български шофьор Мустафа Кьосов свещичката бе запалена от заместник-кмета на Бургас Красимир Стойчев. "На 18 юли 2012 г. усетихме от първо лице ужаса от такава трагедия, това е разяждаща болка. Продължаваме да скърбим за невинните жертви", каза Стойчев.
Церемонията премина при изключителни мерки за сигурност. По сградите имаше снайперисти.

"В Израел имаме семейство на мъката, то е на близки и загинали в атентати. Семейство, което расте от година на година. Всеки човек в Израел живее в страх, че той или негови близки ще се присъединят към него. Но всеки от нас се чувства задължен да прегърне близките на това семейство", сподели посланикът на Израел Ирит Лилиан. Тя заяви, че международната общност трябва да застане срещу всички религиозни идеологии, които проповядват насилие и агресия.

Тероризмът вече стои във всяка точка на света

Навсякъде и в Бургас, Лондон, Париж и в африканските страни има опасност от атентати. Затова международната общност трябва да направи всичко да предотврати езика на омразата, каза още тя.

Година след атентата МВР разпространи снимките на заподозрените като съучастници в атентата австралийски гражданин Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, който е с канадски паспорт. Самоличността на камикадзето обаче беше установена след още две години след извършената ДНК експертиза. Раницата с взрива се е носела от Мохамад Хасан Ел Хюсейни, ливанец с френско гражданство, който използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен.
Според внесения обвинителен акт срещу Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан двамата са обвинени в това, че в периода от 28 юни 2012 г. до 11 юли 2012 г. в Русе, Варна и село Равда са помогнали на Мохамед Хасан Ел Хюсейни. Според прокуратурата, само това, че камикадзето не е успял да остави раницата с взрива в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е предотвратило по-голям брой жертви. Останалите 38 израелски туристи, които трябвало да бъдат превозени с рейса, както и екскурзоводът са получили наранявания в различна степен.
Използването на адската машина

е имало за цел смъртта на всички туристи

намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива, твърдят от прокуратурата.

Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са обвинени и в използване на фалшиви документи.

По делото са извършени около 100 експертизи - 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и т. н. Разпитани са 170 свидетели, а материалите от разследването са събрани в 80 тома. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване от Интерпол с червен бюлетин, а до 13 държави са изпратени молби за правна помощ. Делото ще се гледа от разширен петчленен състав. В него влизат Аделина Иванова и Виржиния Петрова от Специализирания наказателен съд и трима съдебни заседатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай