Модата в чиния 2014

Модата в чиния 2014

Модата в чиния 2014  | StandartNews.com

Модата в храната е не по-малко категорична, отколкото в конфекцията и "от кутюра". Още повече че в ресторантьорския бизнес се въртят милиарди по целия свят. Международната консултантска компания "Баум+Уайтман" класира най-горещите тенденции, блюда и напитки за 2014 година.

1. Ресторанти в моловете

Анализаторите прогнозират увеличаване на кръчмите в моловете и големите универсални магазини. Причината - стремежът на компаниите да привлекат повече хора, които да задържат за по-дълго. След нeколкочасова обиколка всеки иска да се подкрепи с нещо - от кафе и сандвич до разточителни обеди и вечери. Дори в БГ моловете има цели етажи със заведения. Те са най-нашумелите места за светски сбирки и в летищата и музеите.

2. Дегустационни менюта

Тази тенденция е все по-категорична - и най-елитните ресторанти в света предлагат дегустационни менюта. Срещу предварително определена цена поръчваш няколко предварително избрани блюда. Тези вечери обикновено продължават дълго и са уморителни. "Баум+Уайтман" предвижват, че "нормалните" менюта постепенно ще изчезнат.

3. Възходът на пилешкото

Пилешкото е третирано като най-доброто за пържоли. Готвено по различни начини и сервирано с гъши пастет, черни смокини или пъдпъдъчи яйца, то се намира в менютата на най-престижните кръчми. Такъв е например ресторантът Rotisserie Georgette в Ню Йорк, чието известно печено пиле за двама струва 79 долара. В Pulet vert at Marlow в Сан Франциско също се фокусират върху домашните птици.

4. Залезът на фастфууда

Храната става все по-добра, по-свежа, по-запомнящата се, но и по-скъпа. Именно тя е новият залог на големите вериги, музеи, стадиони. Огромните пространства в моловете, които предлагат изсъхнали бургери и твърди пици най-накрая се движат към своя финал. Изместват ги заведения с артистични продукти.

5. Триумфът на рибата

Аншоа, сардини и скумрия - всички са във възход, откакто потребителите по целия свят започнаха да поръчват мазните консервирани рибки. Върху салата или пък върху паста, затоплени или леко запържени.

6. Алкохолът отстъпва

Настъпва времето на чайовете, вермутите, содата, киселия ейл, прясно изцедените сокове и тяхното смесване. Сайдерите също ще са любими през 2014-а, както и напитките с ниско съдържание на алкохол или без глутен. Всичко това е провокирано от нестихващите апели за здравословен начин на живот и напомняния колко е вреден алкохолът. "Старбъкс" вече отвари чаени барове и изглежда, че умните бизнесмени ще скочат и на тази тенденция, увеличавайки потреблението на ароматизирани наслади. Различните билки се използват като подправки все повече и по-силно от много влиятелни готвачи по целия свят.

7. Маслото се предава

Традиционното масло, намазано върху хляб, вече не е в играта, поне в скъпарските ресторанти. Спецовете в тенденциите отчитат промяна в начина на сервиране на кошничките с малки филийки хляб преди вечеря. Маслото вече е изместено от италианска мостарда, доматена паста, патладжанена топеница, печено чесново масло, масло от цвекло, салса и дори пилешки пастет. Ще се ръси много розмарин, ще се лее още повече зехтин, ще се добавя мощно топено сирене рикота.

8. Да живее зеленото

Вегетарианските заведения вече не са ниша, поне по света. Инвестициите в този тип ресторанти обаче ще се възвърнат през 2014-а заедно с екото и здравословното в менютата. Затова ще печелят все повече привърженици. Веганите и вегетарианците правят сериозна пропаганда и агитация. Професионални готвачи се фокусират върху зеленчуците.

9. Фестивалите

Дори ледените близалки са започнали по неделните пазари, за да стигнат до ресторанти, които са посветени изцяло на тях. Бизнесът се опитва да привлича все повече потребители, организирайки хранителни панаири и всякакви реклами.

10. Вечеря за ситите

Пренаситените западняци гледат на храната като само на част от вечерята. Яденето вече е преживяване, в което са включени всички сетива, не само вкусът. Догодина ще има възход на заведенията, които си играят със сетивата на гастрономите. Феран Адриа, създателят на най-известния ресторант в света "Ел були", първи коментира необходимостта от това. Например ресторантът Ultraviolet в Шанхай предлага не просто вкусни блюда. Пространството е изпълнено с екрани, върху които вървят клипове, а изображенията изпълват цялото пространство - дори пода и масата. Докато вечерят, гостите имат усещано, че се разхождат в гора, по красиви плажове или просто гледат как вали дъжд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай