Младите искат европари за собствен бизнес

За бърз достъп до средства и стумули за наемане на хора без опит, настоява бизнесът

Младите искат европари за собствен бизнес | StandartNews.com

Бърз достъп до еврофондовете и повече пари за започване на собствен бизнес. За това настояха младежки организации на дискусия, как да бъдат изразходвани 100-те милиона евро, които Брюксел ще ни отпусне за борба с младежката безработица през следващите две години. "Най-ефективният начин да се използват тези пари е да се насърчи предприемачеството сред младите хора и след това тези работодатели да получат стимули да наемат също млади хора", смята Евгени Лишев от Стара Загора. В Града на липите за едно работно място се борели 13 безработни и според него е най-добре да се даде възможност на повече млади хора да започнат собствен бизнес.

До 20 дни да получаваме отговор от чиновниците дали одобряват проектите ни или не, искат още младите хора. "В момента чакаме от 4 до 6 месеца, докато от бюрата по труда получим отговор. През това време вече се изпарява желанието ни да наемем стажанти", коментира Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. От Националния младежки форум пък поискаха възможност с пари от Брюксел фирми и браншови организации да наемат учащи.
"Със сигурност в плана за усвояване на 100-те милиона евро, който трябва да защитим пред Брюксел до края на годината, ще включим мерки за подкрепа на предприемачеството", обеща Росица Янкова, зам.-министър на труда. Министерството отчита нагласите на младите да работят повече като фрий лансъри, т.е. на свободна практика като самонаети. "Този вид заетост не е много позната, но младите предпочитат да имат повече свободно време", заяви Янкова. Евросредства ще се отделят и за обучения по ключови компетенции като чужди езици, компютърна грамотност, работа в екип, лидерски умения и убедително представяне и защитаване на позиции. Сега работодателите отчитали, че тези умения много куцат на младите работници.

В края на юни безработицата сред хората до 29-годишна възраст е намаляла до 19,6%. Това означава 71 000 регистрирани в бюрата по труда младежи. Големият проблем е, че половината от тях са с основно или без никакво образование. Затова другото голямо направление, по което ще се насочват евросредствата, е квалификацията на тези безработни. Само 10% от безработните младежи са завършили университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай