Млада гвардия мина на боб и зеле след "чумата" (ОБЗОР)

Млада гвардия мина на боб и зеле след "чумата"  (ОБЗОР) | StandartNews.com

Селото вчера се прости с починалия от антракс Румен

Втората мъртва крава е през две къщи, със заразната били заедно на паша

"Скоро няма да вкусим месо, минаваме само на боб, зеле и картофи" - така се заричат малки и големи във варненското село Млада гвардия, където пламна зараза от антракс, погубил 53-годишния Румен Стоянов и кравата му. В неделя се тръшна втора юница със съмнения за болестта. Дори хлапетата вчера бяха наплашени, научили бяха всичко за тежкото заболяване и се чудиха как циганите без никакъв контрол са заколили първото мъртво животно и са пласирали месото му за суджук. Вчера погребаха 53-годишния Румен Стоянов и селото жалеше за него, бил работен и добър, а рано и нелепо си отишъл от този свят. Хората се престрашиха и повечето отидоха да се поклонят пред покойника, затворен в метален ковчег - по всички указания дадени на роднини и на погребалната агенция от здравните инспектори във Варна.
Рано сутринта заседаваше кризисният щаб при областния управител Стоян Пасев с участието на зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и шефа на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който дойде на място в Млада гвардия.

Полиция и ветеринари пазеха обора, в който беше умряла втората крава на бай Марин Кръстев, който живее през две къщи от покойника Румен. За новия труп, който, слава Богу, не беше изяден, ще се копае на определено място дълбок трап с фадрома. Когато го поставят в него, едва тогава ще се вземат пробите, за да се изследва дали и то е тръшнато от антракс. "Докато се превозва кравата, трябва много да се внимава по пътя да не бъде наранен трупът, да не изтича нищо от него", даде указания д-р Дамян Илиев. Тялото й, както и мястото, ще бъдат обработени със сода каустик, преди да бъде погребана.

Беше бременна юница, около 450 кила, разказа бай Марин Кръстев, който има около 7-8 крави, говеда, има и кози. Той нахранил животните в 9 ч сутринта в неделя, отишъл да си почине и към 15 ч, когато се поразхладило, отишъл пак да ги нагледа. Намерил мъртва юницата и веднага сигнализирал на ветеринарите. И неговото стадо е било на паша на едно й също място край селото заедно с животните и заразената крава на комшията му Румен. Бай Марин е на 66 г., като повече от четвърт век се занимава с дребното си стопанство. "Който казва, че не му е умирало животно, лъже", призна възрастният човек, който не помни в Млада гвардия да е имало антракс. Той също се нагълтал с антибиотик, който му дали докторите, но вечер не смята да се отказва от малката доза ракийка която по думите му, е по-добрият илач.

Кризисният щаб при губернатора разпореди екипите на "Гражданска защита" да дойдат с водоноски и да стигнат до всеки обор, където от събота насам животните се държат под катинар. Ще се доставя и храна за тях, ако стопаните нямат. Издоеното мляко ще се хвърля, забранени са както пашата, така и коленето и продажбата на месо, докато всяко добиче не се имунизира, припомни заповедта шефът на Агенцията по безопасност на храните. Има опасност да се появят и още случаи на заразени животни в селото, предупреди той.

"Сякаш чума ни удари хубавото село", тревожеха се хората за себе си и добитъка.

Някои се бояха дори за кучетата и питаха ветеринарите дали е по-сигурно, ако ги държат вътре вкъщи. Повечето селяни излязоха за първи път от три дни насам за погребението на Румен Стоянов или до кметството за указания какво да правят. Днес по обяд ще има общоселско събрание с представители на всички здравни служби, за да направят разяснения за хората и да ги поуспокоят. Търсена няколко дни от медиите без резултат, най-после се появи и кметицата на Млада гвардия Катя Тодорова. Тя научила за антракса от ветеринарната лекарка на селото д-р Пенка Велкова след пробите на заразената крава и резултатите от болестта на Румен Стоянов. Кметицата не води регистър на животните. На нерегламентираното сметище край селото, където колячите бяха изхвърлили карантии на заразеното животно, преди години е имало пазач, но вече бил отрязан половината щат за длъжността му и никой не контролира кой и какво хвърля там. Кметицата била на дезинфекцията на бунището без предпазни дрехи в продължение на 3-4 часа.

"Не ме е страх, че ще пипна антракс дори ядохме кебапчета по време на работата дано не са от онова месо", пошегува се тя.

Частната ветеринарна лекарка д-р Пенка Велкова отказа всякакви срещи и коментари с медиите. Според съпругата на покойния Румен той й се обадил да я предупреди за мъртвата крава и да я отпише от регистъра, но само толкова. Кога и как е реагирала докторката все още се разследва от ветеринарните служби, а и не само. Според хората в селото през зимата се появила болестта син език по животните, д-р Велкова започнала да ги имунизира, но ваксината не стигнала за всички.

Няма болни, яли от месото

Антракс не плъзнал сред 26-мата, хапнали от месото с антракс. Пробите на 22 души са отрицателни, посочи шефката на РЗИ д-р Дочка Михайлова. Една проба се доработваше до късния следобед вчера. А зам.-министър Ваньо Шарков обясни в Добрич, че резултатът ще излезе във вторник. Очаква се да постъпят за изследване и останалите проби, включително свързаните с втория случай на умряла крава в Млада гвардия, уточни д-р Михайлова.
Открити са тримата, които са яли наденици напълнени със заразеното месо в транжорна във варненския кв. "Аспарухово". Те живеят в квартала, нямат здравословни оплаквания, но са им взети проби за микробиологични изследвания, съобщи шефката на РЗИ д-р Дочка Михайлова. Преди това от Агенцията по безопасност на храните увериха, че няма пусната наденица в търговската мрежа, тя е била направена за лична консумация и цялото останало неизядено количество е конфискувано.

Ваксинират 600 животни

По хладно снощи започна ваксинация на животните против антракс. Община Ветрино помага с хора, които да участват заедно с лекарите. Ще се прави с жива ваксина, която създава имунитет до една седмица, докогато ще трае и карантината. Ще бъдат безплатно имунизирани близо 600 животни - крави, говеда, кози, магарета, коне.
Заразата е пламнала от пасището, където неотдавна е имало порой. Възможно е дъждът да е измил горния слой, а под него да е имало стари спори на антракс, които живеят над 70 г., и кравите да са преживяли не само трева, но и пръст с тях, казват експертите.
Ще започне инвентаризация на всички животни и маркирането им, ако за някои още не е направено и не се водят на отчет.

Разследваме ветеринаря

Д-р Дамян Илиев,
изп. директор на Агенцията по
безопасност на храните (БАБХ)

Води се полицейско разследване дали ветеринарният лекар в селото си е свършил работата. Разбрах, че стопанинът е информирал докторката, засега целият случай е на базата на един казал, друг не чул и т.н. Полицията ни помага да изясним фактите. Ние имаме нормативни основания, които дават възможност хората да се предпазят от антракс, но според мен недостатъчно добре е реализирана в този случай връзката между стопанина и ветеринарната лекарка. Законодателство задължава всеки фермер да има договор с частен ветеринар, който не означава само право на частно практикуващия лекар да извърши имунно-профилактична програма, за която държавата му плаща, а означава, че и стопанинът има някои отговорности. В този случай според мен нещата и от двете страни не са добре. Това ще се проучи и ще вземем конкретните мерки според закона. Най-напред е длъжен стопанинът да уведоми обслужващия ветеринарен лекар, с който има договор, а след това той преценява ситуацията, уведомява държавните лекари и се вземат спешни мерки при съмнения за нещо опасно. Законът предвижда наказание за ветеринарния лекар, но нека да видим първо какво му е нарушението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай