Митрополит Серафим: Не съм съгласен, че представят Ванга за светица

Митрополит Серафим: Не съм съгласен, че представят Ванга за светица | StandartNews.com

Благоевград. И аз, и църквата не сме съгласни с това, за което се представя Ванга – че едва ли не е светица. Това каза в сряда Неврокопският митрополит Серафим.

Той увери, че този казус ще се разисква с целия духовен клир в Пиринския край. Преди дни владиката в телевизионно изявление каза, че архиерейският наместник на Петрич Ангел Кочев не е съгласувал службата за освещаването на къщата на пророчицата в Рупите на 25 март и е нарушил каноните на църквата.

Миряни от Петрич започнаха да събират подписка в защита на свещеника. Този петък общинската комисия по образование и вероизповедание ще се събере на извънредно заседание, на което ще бъде приета декларация в защита на свещеника и по-късно ще се гласува от общинския къвет. „Ако се приеме от местния парламент, ще бъде изпратена до Неврокопския митрополит.

Според клира духовници от Петрич се опитват да злепоставят отец Ангел, за да седне друг в стола на архиерейския наместник. "Аз съм напълно спокоен. Преди дни проведох с Неврокопския митрополит Серафим телефонен разговор. Обсъдихме ситуацията, в думите на владиката не усетих никакъв укор. Смятам, че не съм извършил нищо нередно. Покойният владика Натанаил никога не ни е спирал да служим в храма на леля Ванга", заяви отец Ангел Кочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай