Митрополит Николай: България днес не е съединена

Митрополит Николай: България днес не е съединена | StandartNews.com

Пловдив. "Случващото се в България днес, е не съединение, а разединение", обяви в Деня на Съединението пловдивският митрополит Николай. Владиката се обърна към миряните от олтара на храма "Успение Богородично", където изнесе литургия по повод празника 6 септември.

Според него състоянието, в което е изпаднало българското общество се характеризира с омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Според дядо Николай обществото само си е поставило диагнозата, а от този момент до назначаване на лечение имало само една малка стъпка, но никой не казвал коя е тя.

"Срещу отровата, която разяжда обществото, трябва да се действа с противоотрова", каза още владиката и допълни, че противоотровата на омразата е любовта, на безпаметността – паметта, на страха – смелост. Обичайте ближния, както обичате себе си, призова владиката,който припомни, че Българската православна църква е пазител и вестител на тези ценности. "Наш дълг е да ги проповядваме ежедневно и ние го правим, но не можем да ги наложим със сила. На сила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш", каза още духовникът.

Продължи с думите: "Ако обществото или неговия така наречен политически елит е решил, че не иска да спазва тези ценности и ги отрича, и смята, че не любовта, а омразата, не единението, а егоизмът, ще ни поведат напред, нека продължат в същия дух и да видим до къде ще свършим. Бог да ни е на помощ!".

По думите му, посланието, което Православната църква може да отправи в Деня на Съединението към народа и неговите разединени предводители е: " Вярвайте в Исуса Христа и във изконните ценности – вярата, надеждата и любовта. България ще са възроди, когато възродим в сърцата си вярата в Исуса Христа и тези ценности".

Дядо Николай обясни още, че смирението и покаянието е трудно, но трябва да си ги припомним заедно с благородството и искреността, тъй като българският народ е имал вяра в много по трудни времена от днешните. "Българите са били трудолюбиви и добри, защо сега се поддаваме на злоба и мързел и завистта изпълва сърцата ни. Защо сега позволяваме разделението да ни обезсили", заяви още от олтара на храма Пловдивският митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай