Митничари ловят в интернет тютюна и ракията без акциз

Удължават работното време на агенцията за обслужване на граждани и фирми

Митничари ловят в интернет тютюна и ракията без акциз | StandartNews.com

София. Митническото разузнаване ще следи и интернет пространството и ще събира и анализира данни с цел установяване и разкриване на митнически, валутни и акцизни нарушения и престъпления. Това предвижда проектът за нов правилник за работа на Агенция "Митници", който е пуснат за обществено обсъждане. В интернет сега често се пускат обяви за продажба на тютюн и ракия без акциз. Целта на новия правилник е да се ограничи контрабандата, гласят мотивите към проекта. Звеното за митническо разузнаване ще има право и на физически проверки на лицата, които извършват дейности с акцизни стоки. Ще може да осъществява и контрол върху преноса на пари и ценности през държавната граница. Запазват се мобилните групи от митничари, но те ще бъдат на подчинение на Централното митническо управление, а не на териториалните звена, на чиято територия действат.

 

Проектът за нов устройствен правилник на Агенция "Митници" предвижда увеличаване на щатните бройки в агенцията - служителите ще бъдат 3350 вместо сегашните 3337. Намаляват обаче служителите в Централното управление - от 638 на 601 души. В звеното за митническо разузнаване ще има 141 служители. Създава се и нова дирекция - "Информационни системи", в която ще работят 145 души. Тя ще отговаря за развитието на новите информационни и комуникационни технологии в митниците. Това звено ще трябва да осигурява взаимодействието с автоматизираните информационни системи, функциониращи в другите държавни институции.

 

Директорът на Агенция "Митници" ще определя длъжностите, за които е задължително носенето на служебно оръжие, както и моторните превозни средства със специален режим на движение.

 

Променя се работното време на митничарите. Те ще работят както досега 8 часа дневно и 40 часа седмично, но вместо от 9 до 17,30 часа с обедна почивка между 12,30 и 13 часа, вече ще бъдат на работните си места в променливи граници от 7:30 до 18,30 часа със задължително присъствие от 10 до 16 часа. Обедната почивка ще бъде в рамките на половин час, но може да бъде ползвана в интервала от 12 до 14 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай