Мистерия с гроба на желязната лейди на БКП

Дража Вълчева бе любимка на Тато

Мистерия с гроба на желязната лейди на БКП | StandartNews.com

Седем години след кончината на желязната лейди на БКП Дража Вълчева социалистите все още не знаят къде е гробът й. Мистерията с последния дом на Вълчева е необяснима, а някогашните й съратници казват, че не могат да й поднесат цвете на помена в края на май, защото нямат информация къде се намира гробът й, пише „Ретро“.

Някогашната любимкана Тодор Живков почина от инсулт на 26 май 2016 г. и бе погребана от семейството при строга конфиденциалност. След като вестта за кончината й тогава стигнала до ветераните в БСП, мнозина от тях изявили желание да присъстват на панихидата, но това не се случило. Професор Русин Донев, с когото приживе Вълчева работеше, обяснява, че погребението е станало без никакъв шум. След като провел телефонен разговор с щерка й, тя му казала, че майка й вече е погребана.

Вълчева била погребана след семейно решение това да се случи само е присъствието на кръвни роднини. Осем години след смъртта й гробът й продължава да бъде неизвестен за мнозина. Съпартийци на Вълчева смятат, че семейството иска да опази паметта й и да избегне евентуални вандалски набези, каквито неведнъж са се случвали на гробовете на бивши партийни величия.

Дража, която си отиде на 85 години, е една от малкото жени, които по времето на комунизма бяха допуснати до върховете на държавния апарат. Тя е смятана за един от най-приближените хора на бившия партиен и държавен ръководител Тодор Живков.

Дража Вълчева е любимка на Тато. Говори се, че Тодор Живков харесал другарката Вълчева на някакъв партиен форум още когато била на 35 години.

По онова време Дража е била красавица на отговорна длъжност в Карлово. По-късно кадри на УБО твърдят, че двамата прекарвали интимни романтични вечери в провинциални резиденции на Министерския съвет,

Дража Вълчева се издига до министър на просветата през 1977 г. и до вицепремиер в правителството, шеф на ОК на БКП в Пловдив и кандидат-член на всемогъщото Политбюро на ЦК на БКП.

След промените през 1989 г. обаче е низвергната като човек от свитата на Тато и моментално е изключена от Централния комитет на БКП.

По-късно и от самата партия от т. нар. реформатори начело с наследника на Тодор Живков – Петър Младенов, и новоизбрания премиер Андрей Луканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай