Мистерия. Какъв сигнал хванаха от Космоса

Отново поставя под въпрос разбирането ни за тези мистериозни явления.

Мистерия. Какъв сигнал хванаха от Космоса | StandartNews.com

Нов радиосигнал от дълбокия Космос отново поставя под въпрос разбирането ни за тези мистериозни явления. Това ново бързо радиоизлъчване е наречено FRB 20191221A, съобщава "Сайънс Алерт", предаде БГНЕС.

В рамките на трисекунден прозорец обаче на всеки 0,2 секунди се появяват изблици на излъчване с по-висок интензитет - нещо, което никога досега не е наблюдавано при бърз радиосигнал.

Откриването е направено от детектора CHIME през декември 2019 г. и учените веднага разбрали, че са попаднали на нещо много странно."Беше необичайно", каза астрофизикът Даниеле Мичили от Института за астрофизика и космически изследвания "Кавли" към Масачузетския технологичен институт.

"Не само че беше много дълго, с продължителност около три секунди, но имаше периодични пикове, които бяха забележително точни, излъчвайки се на всяка част от секундата - бум, бум, бум - като сърдечен ритъм. Това е първият случай, когато самият сигнал е периодичен."

Бързите радиоизлъчвания са една от най-интересните съвременни космически загадки. Те представляват изключително мощни сигнали, които избухват от междугалактическото пространство за много кратък период от време - обикновено с продължителност милисекунди. В рамките на този кратък миг от време взривът излъчва толкова енергия, колкото 500 милиона слънца.

Много по-рядко се получават повтарящи се сигнали от една точка на небето. Това са повтарящите се бързи радиоизбухвания. Тъй като те се повтарят, учените могат да насочат телескоп към небето и да изследват сигналите много по-подробно. Не е ясно обаче дали един и същ механизъм е отговорен за всички бързи радиоизбухвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай