Мисия "Афганистан" - още 5 години възможна

Мисия "Афганистан" - още 5 години възможна | StandartNews.com

Плащат на бойците по 100 евро дневни, нямаме жертви

Военният ни контингент остава в Кабул, но има опция да се върне и преди 2021 г.

Българската мисия в Кабул ще продължи още пет години. Военният контингент може да остане там до 2021 г., става ясно от обществена поръчка на военното министерство. Тя е за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между българските части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София. Обществената поръчка е със срок за изпълнение до 22 ноември 2021 г. Министерството на отбраната обаче уточнява, че може да има и предсрочно прекратяване на договора. То плаща годишно около 300 000 лв., за да осигури непрестанна сателитна връзка с нашите военни, които са в Афганистан.

Първите ни рейнджъри пристигнаха там през 2002 г.

Тогава парламентът одобри участието на България в мисията на Международните стабилизиращи сили в Афганистан, преживял ужаса на талибаните. След това решение, на 16 февруари 2002 г. първите 32-ма български военни с командир полковник Милко Бернер заминаха. Те бяха разположени в района на британския контингент на 10 км от Кабул, където пазеха хигиенен комплекс. Година по-късно, след като ситуацията в Афганистан се промени, бе решено да бъдат променени и задачите на контингента ни. Ето защо Народното събрание разреши да бъде пратен механизиран взвод и инструктори за обучението на афганистанската армия.

През следващите години България постепенно увеличи участието си с

изпращането на още две роти в Кабул и Кандахар

както и специалисти за изпълнение на специфични задачи. Генерал Марин Начев бе командир на българския контингент за управление на летище Кабул, който пое през 2006 г. основните ръководни длъжности (ръководство на въздушното движение (РВД) на международното летище.

През март 2007 г. правителството одобри изпращането на 200 военни за охрана на вътрешната част на летището в Кандахар.
За разлика от Ирак, където мисията ни даде 13 жертви, българската армия не увеличи "черната" статистика в Афганистан, а участието й бе високо оценено и от съюзниците. Инциденти обаче е имало заради талибански обстрели. На 24 януари 2010 г. талибаните атакуваха базата на НАТО в Кандахар, като заявиха после, че целта е бил намиращият се там министър на отбраната по онова време Николай Младенов. Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър. Николай Младенов тогава отхвърли възможността изстреляната ракета по летището в Кандахар да е била насочена срещу него. По време на нападението пострадаха четирима български войници. Единият беше съвсем леко ранен, останалите трима бяха лекувани във военна болница в Германия.

През последните години България

поддържаше контингенти от над 600 души

разположени основно в размирните райони на Кабул и Кандахар. Желаещи за мисията не липсваха, защото освен безценен опит и професионално развитие, участието гарантира и добро заплащане, което вече е сред водещите мотиви за интереса към военното поприще.

Докато са на мисия в Афганистан, военните получават по заплата и половина плюс дневни командировъчни от около 100 евро дневно. От 2002 г. досега българското участие възлиза на над 400 млн.лв. За сравнение, участието ни в Ирак, което бе в значително по-малки мащаби, струваше около 170 млн. лева. Разходите в Афганистан са основно по две пера -за логистична поддръжка и заплащане на контингентите.

Блиц

Офицерите ни трупат ценен опит

Ген. Димитър Шивиков

Ген. Димитър Шивиков е завършил Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и Военната академия "Г.С. Раковски". През 2012 г. се дипломира във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ.
Командир е на мисията в Ирак през 2003-2005 г. а през 2010 г. на 18-и български контингент в Афганистан.

- Здраве желаем, г-н генерал! В понеделник стана ясно, че българската мисия в Афганистан ще бъде продължена за още 5 години. Като командир на един от контингентите обяснете какви са ползите на България от участието ни?

- Като цяло военнослужещите, които участват в мисията в Афаганистан, придобиват опит да служат и изпълняват поставени задачи в многонационална среда с колегите от НАТО. Това е споделяне на опит, на знания. Най-вече за офицерския състав, тъй като работят 6 месеца в щаба на операцията - на терен, в реална среда планират, поставят и изпълняват бойни задачи. Това е изключително важно от гледна точка на бойното изкуство. В личен план военнослужещите си допринасят за повишаване на материалното благосъстояние с командировъчните пари.

- По 100 евро ли получават на ден?

- По мое време бяха по 70 евро.

- Как си обяснявате факта, че за разлика от Ирак в Афганистан, слава Богу, нямаме жертви?

- Защото форматът на операцията е коренно различен. В Афганистан задачите са основно охранителни и образователни - обучението на местни военни. Въпреки това талибаните атакуваха много често с ракети летището, което охранявахме, но с добра бойна подготовка, а и с късмет, не дадохме жертви.

- След стрелбата по летището, когато на посещение там беше военният министър Николай Младенов, талибаните обявиха, че той е бил мишената. А самият министър отрече категорично. Каква беше истината тогава?

- Честно казано, нищо не се разбра. Въпрос на интерпретации. Странното са съвпаденията. Когато Младенов беше министър на отбраната стреляха по летището в Кандахар. Когато през юли същата година той пристигна вече в качеството си на министър на външните работи на т.нар. Донорска конференция, пак стреляха по летището, този път в Кабул. Той пак беше член на делегацията.

- Вашият най-ярък спомен от мисията, на която бяхте командир?

- Беше добра служба. Благодарение на всички - офицери, сержанти, войници. Мисля че изпълнихме достойно задълженията си. Сигурен съм, че допринесохме за повече сигурност и стабилност и в Кабул и в Кандахар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай