Мишената на Брюксел

Брюксел вини Камелия Лозанова за лошо управление на европари, тя отрича

Мишената на Брюксел | StandartNews.com

Писма от Брюксел превърнаха в мишена шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Опасенията са, че България може да загуби близо 500 млн. евро за насърчаване на заетостта за периода 2014-2020 г. заради не добро управление на парите по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В документа Брюксел пише, че техните притеснения се основават на жалби на български граждани, които разкривали недостатъци в управлението на агенцията. "Запознати сме и с медийните публикации, разкриващи възможна политическа намеса при управлението на някои операции от страна на агенцията", посочиха от Брюксел. Става дума за публикации за схема за източване на евросредства от бившата депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова чрез фирма на майка й. В скандала е замесено и името на Лозанова, подписвала договорите за евросубсидии. "Това е измислен скандал от жълти медии", отговори на нападките Камелия Лозанова. И на специална пресконференция обяви, че до момента нито една проверка не е установила нейни нарушения. Нарушенията пък, които установила преди време АДФИ, били за период, в който шеф на Агенцията по заетостта е бил друг. Според Лозанова писмата от Еврокомисията се пишели в България. "Някой е много недоволен, че създадохме системи за контрол, такива, че да може да прекратяваме договори", твърди още тя.

Камелия Лозанова влиза в агенцията по заетостта през 2011 г. като зам.-шеф. За поста я кани именно сегашната зам.-министърка Росица Стелиянова-Янкова. Девет месеца по-късно титулярката напусна по лични причини и Лозанова зае поста й. Министър по това време бе Тотю Младенов в кабинета на ГЕРБ. Постът в агенцията е връх в кариерата на Лозанова, започнала преди повече от 20 г. като младши специалист в бюрото по труда във Видин. Минала е през всички стъпала в администрацията - експерт, старши експерт, ръководител на сектор, началник-отдел до шеф на бюрото по труда в крайдунавския град. Пристигането й в София я разделя от съпруга й, който остава във Видин и работи като юрист. Съпругът й изцяло подкрепил кариерния й избор. В София Лозанова е със сина си, който е студент по право и международни отношения в Нов български университет.

Лозанова има истинска страст към книгите. Заради професията си се увлича от психология и социология. Като възпитаник на руска езикова гимназия тя истински разтоварва, като чете руска класика в оригинал. Говори перфектно и полски, след като завършва славянска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирала е литературознание в Полша. Преди да отиде в службата по заетостта, си е изкарвала прехраната като лицензиран преводач от полски и руски.

Другата й любов е философията. Почитателка е на Ницше. По философска литература се увлича като студент и до днес продължава да чете с удоволствие. "Чрез философията получаваме наготово мъдрост, пречупена през мегапогледа на големите мислители - нещо, което ние по метода на проба-грешка учим цял живот", разсъждава Лозанова.
Близките й я хвалят, че е отлична готвачка. В почивните дни, когато е със семейството си, Лозанова не престава да ги изненадва с винаги различните гозби. Обича да готви и винаги импровизира, затова ястията й всеки път стават различни. Любимото място за разпускане на семейството са разходките край Дунав, както и домът им във Видин, който е почти на брега на реката. Обичат да ходят на плаж край реката и да плуват в Дунав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай