Мирният протест на ромите не стигна до кметството в Гърмен

Мирният протест на ромите не стигна до кметството в Гърмен | StandartNews.com

Без ексцесии премина шествието на жителите на квартал „Кремиковци"

Без напрежение, провокации, ексцесии и сблъсъци приключи протестът на ромите от квартал „Кремиковци" в Гърмен. За близо час и половина те блокираха в петък участък от 100 метра между село Марчево и общинския център. Така и не стигнаха до сградата на общината, за което нямаха разрешение от кмета Минка Капитанова. Спряха ги десетки полицаи и жандармеристи. Органите на реда не ги допуснаха да продължат шествието до площада.

Никой от ромите и водачите им не се опита да предизвика униформените и да провокира ескалация на напрежението. Единици бяха тези, които пробваха плахо да пробият полицейския кордон, но тяхна вътрешна охрана ги укроти. „Взехме тези мерки, защото ни заплашиха с актове и глоби, ако допуснем нарушение на обществения ред и продължим до общината", обясниха организаторите. Близо 300 жители на ромската махала се събраха в центъра на гетото малко преди 11,00 часа.

Сред тях имаше и стотина деца. Лек автомобил предвождаше протестиращите, те развяваха няколко чисто нови български трибагреника. С националното знаме се беше увил неформалният им лидер Юлиян Герасимов. Много от присъстващите скандираха „Оставка" по адрес на кмета Минка Капитанова, дори бяха разпечатали надписа върху лист с формат А4, който гордо бяха сложили върху гърдите си.

Ромите бяха категорични, че протестите им няма да спрат и още в понеделник вече ще са пред сградата на кметството в Гърмен. За идния четвъртък пък е планирано събаряне на още 17 незаконни къщи, но жителите на квартала се зарекоха, че този път няма да позволят на багера да ги срине.

"Кметицата Минка Капитанова не ни разреши да направим шествие и да протестираме пред общината. Пуснахме уведомление, но тя ни отказа с мотив - да не стават безредици. Въпреки забраната, ние излязохме. Не сме срещу българите, искаме само да защитим домовете си, не може десетки деца да са на улицата, иде зима", обясниха бунтарите от ромското гето.

Припомняме, че в края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала, а в понеделник и вторник - още 6. Така около 50 души останаха без покрив. Според останалите без дом това е дискриминация спрямо тях и нечовешко отношение. Предвидени са за премахване още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди през 2011 г. от ДНСК.

Адвокат Даниела Михайлова от БХК посъветва в сряда ромите как да проведат протеста си. Тя е имала среща и с шефа на ОбС в Гърмен Мурат Адем. Той я информирал, че местният парламент е дал правомощия на кмета да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план на ромския квартал.

Ромите имаха право да протестират пред социалния център, който се намира в махалата. Защото имаме опасения за създаване на сблъсъци с местното население, както и за нарушаване на обществения ред. Това е причината за забраната да проведат митинг пред сградата на кметството", увериха от общината.

Протестиращите от кв. „Кремиковци" в Гърмен символично погребаха законодателството на страната. Ромите извадиха предварително приготвен символичен ковчег, който около 10-на от протестиращите хвърлиха на земята и счупиха с ккрака. На него беше написано „Законите на Република България", като по думите им по този начин символично са погребали законодателството на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай