Мира Добрева влезе в чудодеен храм. Пълна промяна

Елате тук, ако сте минали през премеждие, зове звездата на БНТ

Мира Добрева влезе в чудодеен храм. Пълна промяна | StandartNews.com

Тв водещата Мира Добрева е отново на крака - месец след като едва не загуби живота си. Известната журналистка беше два дни в кома в „Пирогов” след претърпяна операция вследствие на остър перитонит. Звездата на БНТ се прибра у дома на 23 септември. Първото си излизане навън Добрева направи преди седмица и сподели пред последователите си в социалните мрежи, че е отишла да се зареди с енергия и сили в един от чудотворните манастири в близост до София, а именно в храма „Св. Димитър” в село Лозен, пише „Ретро”.

„Точно един месец след онази превратна нощ, в която разбрах колко крехък е животът. Това е първото ми излизане по маршрут, по-различен от този до болницата.

Четох някъде, че вече съм хукнала по планини и всичко е по старому. За жалост ще трябва да почакам малко, преди отново да мога да се катеря, да се върна на работа и в живота въобще. Но засега съм благодарна, че видях това място, което препоръчвам и на вас. Елате тук, ако сте минали през премеждие, или просто така. Силно енергийно е и прекрасно”, призова тв звездата в социалните мрежи. Тя била заведена в чудотворния храм от своя близка приятелка.

Лозен е от селищата, които са известни със своите многобройни църкви, параклиси и оброчни кръстове. Горни Лозен, обединено със село Долни Лозен, представлява най-голямото село в България, с 6300 живеещи в двете обединени селища. Селата са в подножието на Лозенската планина, която е завършек на Средна гора, и поради близостта си до столицата са много добре благоустроени и с достъпен транспорт. По традиция за уредбата и благолепието на храмовете в двете села от далечни времена се грижат отделни фамилии, които са възприели обгрижването им по наследство до ден днешен.

Храмът „Св. Димитър“ се намира в покрайнините на селото и е с голяма прилежаща площ, дарена от християни. Има спомен в местното население, че на това място някога се е издигал манастир, разрушен по време на турското робство. Няма точни исторически данни за първоначалното построяване на черквата. Сегашният манастир, във вида в който съществува,  е построен през 1932 г. от родолюбивия християнин Алексо Къшов от селото. Алексо и неговото семейство дълги години се грижат и поддържат със свои средства църковния имот. През 2020 г. църквата е обновена с дарения на миряни и официално осветена от Негово светейшество патриарх Неофит. Стенописите са невероятно красиви. Смята се, че там блика и чудотворна вода.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай