Миньори от Бургас на подземен протест

Бунтът в мината на Христо Ковачки е заради неизплатени заплати

Миньори от Бургас на подземен протест | StandartNews.com

Бургас. Бунт избухна в мина на Христо Ковачки заради неизплатени заплати повече от два месеца. Всички миньори от нощната смяна се барикадираха под земята и обявиха, че няма да излязат докато не получат на куп месечните си възнаграждения за август и септември. Работниците са под земята от полунощ срещу сряда.

Заедно с тях пред входа на галерията пък протестират още 50 души, които е трябвало да застъпят на работа вчера сутринта. От КНСБ-Бургас изпратиха вчера парламентьори, които да склонят миньорите да излязат от рудника. Бунтовниците обаче са непреклонни.

"Осигурили сме на миньорите храна и вода. Те настояват да получат парите си поне за август. Причината за неизплатените заплати е забавянето на плащанията от страна на НЕК към мина "Черно море"", заяви лидерът на КНСБ в Бургас Здравко Тошков. В бургаската мина на Христо Ковачки работят около 200 миньори. По информация на фирмата НЕК им дължи близо 1,4 милиона лева.

"Не можем повече да издържаме на това безпаричие. Работим като роби, а не получаваме нищо. Всички имаме семейства, храним деца, плащаме кредити. В деня преди да започне протестът ни платиха по 180 лева от августовските заплати. Чудим се какво да ги правим по-напред. Колегите са непреклонни и няма да спрат протеста докато не си получат изработените пари", казаха пред "Стандарт" миньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай