Миньори на бунт под земята

Миньори на бунт под земята | StandartNews.com

120 души останаха в забоите, искат да знаят каква ще е съдбата на рудника

"Не вярваме на обещания - нито устни, нито писмени. Искаме си парите, които ни се полагат". Така отговориха протестиращите миньори от рудник "Бабино" на "Мини Бобов дол" на призива да излязат от забоите. Работниците от първата смяна във вторник влязоха под земята и останаха там и след смяната. Колегите им от следващите смени не бяха допуснати в рудника, но останаха и през нощта край мината. От месец в района с тревога се говори, че рудникът ще бъде закрит. Миньори споделят, че част от машините са били демонтирани и на практика от началото на октомври рудникът не работел. Наскоро е потвърдена информацията, че "Бабино" ще бъде затворен, но ръководството на мината обещава, че ще пренасочи част от съкратените на работа в околните мини.

Днес протестиращите заявиха, че ще останат в рудника поне до петък, когато трябвало да се разглеждат техните искания. "Ще стачкуваме, докато не ни се издължи всичко дължимо - купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември. Не по 400 лева като за бездомници, а минимум по 800 лв., искаме и още по две заплати, защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме", заяви миньорът Димитър, цитиран от БГНЕС. "Искаме си нашето - това, което сме изработили, а пък те каквото искат тук да си правят - гробище, паметници, това си е техен проблем", каза още той по повод намерението на концесионера да ликвидира рудник "Бабино".
В най-големия подземен рудник на Балканите работят около 650 човека. Те се оплакват, че изплащането на заплатите им се бави, а за август възнагражденията им са били намалени. Някои от тях твърдят, че са получили само половината от полагащите им се пари. Според миньорите от март не са получавали и полагащите им се ваучери за храна. "В сряда ни беше преведена половината заплата за август, а преди седмица получихме аванс по 75 лева", споделиха работници.
При протестиращите влязоха представители на синдикатите и лекар. Вечерта от рудника са изкарани петима от протестиращите, защото им прилошало. След преглед в болница са отишли по домовете си, но под земята останаха около 120 техни колеги.
След разговор с ръководството на мината при синдикатите е получен писмен отговор от страна на собственика, в който имало уверение, че заплатите ще бъдат начислени до пълния размер, а с преведени 62 хил. лева ще се покрият задълженията към работниците за ваучерите от месец март. За останалите месеци ще се направи погасителен план, по който да се изплатят парите. Сред другите искания е било и това, след закриване на рудника, миньорите да бъдат съкращавани по определени условия по трудовия кодекс.
"Всеки от нас събира пари, купуваме им храна и им я изпращаме. Вътре спят върху камъните, няма осветление, а батериите на фенерите им са свършили. Миньорите имат здрава психика и издържат, въпреки тежките условия долу. Искаме изплащане на целия размер на заплатите и на ваучерите за храна, а управляващите да ни кажат има ли надежда за този рудник и каква ще е нашата съдба оттук нататък. Долу има телефони и оттам се информираме какво се случва с колегите ни под земята", заяви един от миньорите.
От синдикатите също потвърждават, че за протестиращите има храна и вода, както и медицински грижи и минни спасители.
В сряда сутрин бизнесменът Данчо Пейчев е дарил 300 банички за закуска на протестиращите, като 200 от тях са свалени на миньорите под земята.

Ковачки се отказа да затваря рудника

Оттегли заявлението си след ден заради "настъпили нови обстоятелства"

Концесионерът на мина "Бабино" - компанията "Въгледобив Бобов дол", която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, е оттеглил в сряда сутринта искането си за прекратяване на концесионния договор. Ден преди това в Министерството на енергетиката е било постъпило заявление за затваряне на рудника. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по повод ескалиращите протести на миньорите от "Бабино", които повече от 24 часа се намират под земята. "С второто писмо концесионерът ни уведомява, че има настъпили нови обстоятелства, но не ни известява какви са те", посочи Петкова. В първото си писмо компанията "Въгледобив Бобов дол" е мотивирала искането да прекрати добива в рудник "Бабино" с липсата на целесъобразност и икономическа ефективност по експлоатацията на това находище. Концесионният договор за добив на въглища в мина "Бабино" е сключен през 2007 г. и е със срок от 30 г.
Все още не е ясно дали концесионерът ще оттегли и уведомителното си писмо, изпратено до Агенцията по заетостта, за масово уволнение на 650 работещи в мината.
Енергийният министър не пожела да коментира дали има политически мотив в действията на собственика на рудника, които да са свързани с предизборната кампания. "Не искам да влизам в подобни конспирации. Протестите на миньорите са заради намален размер на възнагражденията и неизплатени социални плащания, закъснение на изплащането на възнагражденията от август, така че не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация", каза Петкова. Тя посочи, че в случая става въпрос за отношения между работници и работодател в частна фирма и държавата много трудно може да се намеси в тях. Това, което Министерството на енергетиката е длъжно да прави по този концесионен договор, е да следи за изпълнението на работната програма и на концесионния договор. Периодично се извършват такива проверки и последната направена е през април т.г.

Търсят им работа в бюрата по труда

"150 от тези работници са пенсионери, но за всички останали имаме възможности да им се намери работа на територията на областта, в случай, че се предприемат масови съкращения", заяви социалният министър Зорница Русинова. Тя поясни, че в бюрото по труда в Дупница има свободни около 150 работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. На територията на Кюстендил също около 50 човека може още днес да бъдат насочени към един строителен обект", поясни Русинова. Според нея на голяма част от съкратените работници може да се помогне с осигуряване на работа и преквалификация и по субсидираните държавни и европейски програми.

Инспектори следят за здравето

По време на стачните действия под земята във вторник екипи на Инспекцията по труда също са били на място. Те са проследили и здравното състояние на протестиращите миньори и са задължили работодателя да създаде организация за извеждане на работниците от мината. От ГИТ предупреждават, че задължение на работодателя е да изведе работниците навън след приключване на смяната и че цялата отговорност за безопасността и здравето при работа по закон е негова. Освен това работодателят е задължен да осигури храна, напитки и обслужване от спасителна служба до края на престоя на миньорите под земята. Ако работодателят не изпълни тези предписания, както и ако не изплати обезщетение на работниците при прекратяване на трудовото правоотношение, ще му бъде потърсена и административно-наказателна отговорност, предупредиха от ГИТ.

Бойкот и от фирмата превозвач

Всички автобуси, обслужващи мини "Бобов дол", останаха на паркинга на рудник "Бабино", след като миньори блокираха изхода. Така служители от администрацията и работещи в други рудници бяха принудени да си тръгнат с таксита или да звънят на близки, които да ги приберат. Във вторник автобусите на превозваческата фирма Даци-Р, която от години обслужва всички смени на мините в Бобов дол, е отказала да вози излезлите от дневна смяна, както и тези, които е трябвало да застъпят нощна. Причината за бойкота от страна на превозвача е неизплащане на дължимите суми от страна на мините. Все пак късно вечерта, след преговори и уговорки за изплащане на част от дължимото, транспортът е осъществен.

Исканията се менят постоянно

Управителят на "Въгледобив - Бобов дол" Красимир Чаврагански пред "Стандарт"

- Г-н Чаврагански, ще бъде ли закрит в крайна сметка рудник "Бабино"?

- Може да се стигне и до това, но на този етап е създаден технически съвет, работна група и тепърва ще се преценяват всички обстоятелства около рудника. Производителността е паднала осезателно от юни насам. При заложени по план 18 000 тона въглища за август са добити само 3271 тона или неизпълнението е 78%.

- Как ще отговорите на исканията на работниците?

- С представители на синдикатите на местно и национално ниво подписахме протокол, в който са заложени конкретни параметри и срокове, съобразени със закона. Но исканията на работниците непрекъснато се променят и сега искат незабавно да им се плати и за септември, но това може да стане едва към 5 до 10 ноември, както е записано и в Колективния трудов договор. Предстои преизчисления на заплатите за август и ако сметките са готови до утре, миньорите ще получат добавки към заплатите си най-рано в петък. Изплатени са ваучерите за март.

- Предстоят ли съкращения на миньори?

- Хората ще продължат да работят според трудово-правните отношения, в които са с предприятието. Лошото е, че често отсъстват и това е опасно за организацията на работата в рудника. Още през юни съм изпратил сигнал до здравния министър д-р Петър Москов, до НЗОК и НОИ за съмнения, че при нас се представят фалшиви болнични листове. За август, от 736 миньори в рудника, 272 не са били на работа. 18% са отсъствали по болест, 4% - без причина, а 15% са били в платен годишен отпуск. 60% от болничните листове се отнасят за психични заболявания и най-честата диагноза е "депресивен епизад - неуточнен." Посочени са имената на лекарите, които са едни и същи, но до момента на този сигнал не сме получили отговор.

- След разговора ви с миньорите те ще прекратят ли протеста си?

- Засега не го прекратяват, но не можем да отговяряме на искания, които постоянно се променят.

Шефовете: Даваме им по-малко заради неизпълнени норми

От ръководството на рудника обясниха, че по-малките заплати са заради неизпълнени норми.
"Миньорите получават това, което са заработили. Спазваме всички процедури по закриването на рудник "Бабино", обявиха от "Въгледобив Бобов дол". От ръководството на рудника заявяват, че служителите и работниците са информирани, че степента на изпълнение или неизпълнение на прогнозния производствен план за всеки месец оказва влияние на трудовите им възнаграждения. За август, поради 78% неизпълнение на производствения план, на служителите са били наложени удръжки от заплатите и не им е платено обичайното за тях допълнително материално стимулиране. На работниците било обяснено, че са уведомени всички институции и синдикати за предстоящото закриване на рудник "Бабино" и лично управителят Красимир Чаврагански е уверил всички, че на работниците, оставащи на работа, ще бъдат изплатени реално изработените трудови възнаграждения до окончателното му затваряне.
"Тази промяна в начина на формиране на трудовите възнаграждения на работещите в дружеството е част от оздравителния план, чиято основна цел е да мотивира служителите в тяхната работа, за да постигат по-добри производствени резултати, които да изведат предприятието от кризата, в която е изпаднало в последно време. Ръководството на "Въгледобив Бобов дол" прави всичко възможно за оздравяване на дружеството, за да осигури по-добри условия за своите служители", се казва в писмо, изпратено до медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай