Метин в нокаут за три минути

Питбулът Лора спря касапница в пансион за имигранти

Метин в нокаут за три минути | StandartNews.com

София. Кърваво меле се разигра в центъра на столицата в събота вечерта. 29-годишният Метин е в кома, след като бе жестоко пребит от петима мъже с бръснати глави и кубинки. Младежът е българин от турски произход, роден е в шуменско село.

Докато върви към пансиона, в който живее, на кръстовището на "Пиротска" и "Цар Самуил" е свален на земята от група мъже. Според очевидци те са били пияни и го ритали около три минути. Преди да го пребият, нападателите нахлули в намиращия се на около 10 метра пансион за имигранти "Вени", в който живее и Метин. Изпочупиха вратите, но чуждите граждани успяха да ги изблъскат, разказа управителят на хостела Желязко. Групата си тръгва, нещата в пансиона се успокояват. Свидетели разказаха, че питбулът Лора, собственост на управителите, е предотвратил по-тежко меле, защото се разлаял и заръмжал свирепо.

По-късно обаче петимата засичат случайно 29-годишния мъж на улицата и го пребиват. Пострадалият Метин е откаран във ВМА в тежко състояние. На мястото на нападението е имало много кръв. От лечебното заведение обясниха, че мъжът е в кома, с тежка черепно-мозъчна травма.
Младежът работел в столичната джамия, където чистел и подреждал. Служителите там разказаха, че бил много коректен и трудолюбив. Основното му занимание било да продава гевреци пред джамията, а отскоро се преместил да върти търговията на Илиянци.

Жената, с която живее на семейни начала - Минка, била близо до мястото на инцидента, но не е станала свидетел на побоя. Тя с ужас е видяла Метин в кръв едва след като мъжете били офейкали. Познала го по чантичката на тротоара. Дъщеря им -първокласничката Преслава, не е пострадала. Тя е ученичка в столично школо.

Метин и Минка живеят в хостела от около година. Още в събота вечерта двама от петимата мъже бяха задържани заради побоя. Те са на 28 и 29 години. Останалите трима са успели да избягат. Това е поредната атака срещу имигрант, след случая с нападнатата от алжиреца Салахедин Бин Аладин Виктория Христова. Хората от арабски произход, които живеят в пансиона, се страхуват да замръкнат на улицата. Те разказаха, че след нападението на Виктория в района станало истински ад. Чужденците непрекъснато били обиждани и тормозени. Едри момчета с качулки и ръкавици често ги наобикаляли и заплашвали.

28-годишният Метин е ставал жертва и на друг побой. Свидетели разказаха как след инцидента с нападението на "Атака" пред джамията "Баня башъ" мъжът пострадал и оттогава имал леко увреждане и заеквал.

Хората да бъдат толерантни

Ивайло Спиридонов, директор на СДВР

- Г-н Спиридонов, колко души са задържани за инцидента на "Пиротска"?

- Около 20,12 ч е получен сигнал в Трето РПУ за побой на гражданин на "Пиротска" 20. Изпратеният патрул забелязва, че петима са обградили човек и му нанасят удари. При опит да бъдат задържани трима успяват да избягат. До момента са задържани двама, единият от които е нанасял сериозните удари. Пострадалият е български гражданин, на 29 години. Побойниците са на 28 и 29 години.

- Били ли са пияни нападателите?

- Няма да коментирам детайли. Бих искал да призова да не се засилва ксенофобията. Извършителите също са български граждани. Ето, че освен нападенията над чужди граждани, имаме и над наши съграждани. Призовавам гражданите да бъдат толерантни.

- Нападателите свързани ли са със "скинхедс"?

- Има оперативни данни, че не са свързани с тези движения, но биха и могли да бъдат. Това, че лицата изглеждат по този начин, не означава, че са такива.

- Криминално проявени ли са?

- Не, не са.

- Районът около "Пиротска" и джамията "Баня Башъ" по-опасен ли е?

- Не е опасен. Цялото каре от Централна гара до "Баня Башъ" и "Мария Луиза" е наситено с полиция и жандармерия, защото там е джамията, има техни сънародници с магазини, там е службата "Паспорти и визи".

Вики: Не участвам в канал за имигранти

Не съм част от канал за бежанци. Това ме обижда, заяви Виктория Христова. Повод за думите й станаха обвиненията на имигрант, че е нападната от Аладин, защото му взела пари да го преведе към Западна Европа. "Хората, които ме познават, знаят, че не участвам в канал за бежанци", каза Вики пред бТВ. Тя твърди, че не е обиждала Аладин, и приема обвиненията му като защитна реакция.

"Той влезе като обикновен клиент, взе си бира и я даде да я маркирам. Хвана ме за блузата и каза: Дай ми оборота", спомни си кошмарната нощ Виктория. "Раните ми са на врата, по тила. Едната ръката е с превръзки. Рани имам на лява и дясна ръка. Не искам да си спомням за случилото се", каза момичето. "Случаят ми не трябва да подбужда ксенофобски настроения", коментира още Виктория. Тя смята, че кандидат-бежанците не трябва свободно да се разхождат.

Слагат камери на хостела

"В понеделник сме викнали да сложат СОТ, да има паникбутон и камери". Това разказа за "Стандарт" управителят на хостела, в който Метин живеел. Желязко и неговият приятел, с когото заедно менажират имота, са съгласни да плащат месечни суми, за да осигурят спокойствието на клиентите си. Хората там плащат между 400 и 450 лв. наем на месец. Засега няма отлив на желаещи да пренощуват там, но собствениците се притесняват, че инцидентите може да зачестят и затова са решили да вземат мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай