Мелник вдигна църква от руини

Мелник вдигна църква от руини | StandartNews.com

Мелник го направи. Жителите на най-малкия ни град успяха да възкресят 8-вековна църква от руините. Строителството на уникалния храм „Света Зона" трябва да завърши до храмовия празник, който е на 31 август. Целта е светата обител отново да отвори врати за миряни и в нея да се водят църковни служби. Тя е част от някогашния манастир "Св. Богородица Спилеотиса" ("Св. Зона") и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона.

Построена е в началото на XIII век по заповед на деспот Алексий Слав. Вдигната е върху недостъпно място, на километър и половина над населеното място, като част от крепостта на управника. Някога е имало две църкви - "Св. Богородица Спилеотиса" и "Св. Спиридон", както и гробищен параклис. „Всичко е наред с работата. Сигурно е, че ще успеем да приключим дейността по възстановяването на този уникален молитвен дом за храмовия му празник.

Вярваме, че Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи обновление на вековната църква", заяви отец Николай. Свещеникът разкри, че за богоугодното дело много помагат и кметът на Мелник – Наско Петев, и местните хора. В момента се очаква да се монтира олтарът, който е измайсторен в Трявна.

За някогашния манастир и за тази църква има писмени данни още от 1220 година. Запазена е грамотата, издадена от деспот Слав. В нея манастирът се споменава като "деспотски и царски". Той три пъти е разрушаван и изграждан отново. През миналия век от манастира останали само руини, но той е почитан като свято място.

„Положихме големи усилия да възкресим тази църква. Мелник ще има още един действащ храм", казва отец Николай. И припомня, че някога тук е имало над 70 православни манастира и храмове, а туристите сравнявали Мелник с Ерусалим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай