Меката на кюфтетата от 20 г. е в Еврозоната

Меката на кюфтетата от 20 г. е в Еврозоната | StandartNews.com

Магистрала "Струма" ще прати в историята легендарната "Скара Градешница"

Майсторите на най-вкусните мръвки почиват само на Великден, 1 януари и Голяма Богородица

Често наричат Градешница не село, а скара. И има защо. През населеното място минава шосето за Гърция, а до главен път Е-79 в продължение на 500 м са разположени 10 заведения. Те хранят пътуващите по магистралата с вкусни мръвки, гозби и специалитети. И осигуряват препитанието на над 50 местни и на още толкова хора от общинските центрове Кресна и Струмяни. На практика това е най-голямата скара в Югозападна България. Над 20 г. тя дава хляб на стотици семейства.


"Толкова голяма и вкусна скара не съм виждал не само в региона, но и в цялата страна. Доайен съм сред колегите, започнах с една шатра през далечната вече 1992 г. Преди това имах магазин и знаех предимството да търгуваш до международен път. Първо бях само с една скара, после построих кухня, а сега имам и 7 стаи за гости", разказва местният бизнесмен Огнян Стоименов. Той е видял и 2, и 200 през всичките тези години. Най-тежко било по време на инфлацията през 1996-1997 г. След 2000-а нещата потръгнали, ставали все по-добри оборотите. "Така бе до 2008 г., когато дойде кризата. Намаляха клиентите, паднаха оборотите. В последните 1-2 г. обаче има леко раздвижване. Проблемът ни е, че гърците по-малко пътуват и харчат. Преди идваха от Сандански тук да се хранят. Скарите пушат от рано сутрин до късно вечер.

Трудно е да устоиш на мириса на печено

който се носи тук", твърди Огнян, който е кръстил заведението си на своята дъщеря - "Роси". Напоследък сред редовните клиенти на тукашните скари са доста румънци, а не само българи и гърци. Закон за всички ресторантьори в Градешница е да не правят никакви компромиси с качеството на храната и с нивото на обслужването. Всяка грешка води до отлив на гости. Затова Стоименов всеки ден е в заведението. Проверява, контролира, същото прави и съпругата му. "Конкуренцията е жестока, длъжен си да си перфектен. Има куп тънкости в занаята. Ако не ги разкрия на персонала, може да направим гаф. Давам пример - през лятото сосът от печените кюфтета и кебапчета в тенджерата трябва да се изхвърли. В противен случай от жегата ще вкисне и консумацията на кюфтетата може да предизвика стомашно неразположение у клиентите", обяснява опитният ресторантьор.

За него и семейството му почивен ден няма. Преди години си отдъхвали веднъж седмично, но започнали да губят клиенти. Затова заведението не работи единствено на Великден, на 1 януари, на Голяма Богородица и последната седмица на месец юли. "През лятото ходим до морето. Правим го в края на юли, защото тогава цените в Гърция са най-високи и най-малко хора пътуват към южната ни съседка", казва той.
Всички тук са наясно със съдбата, която ги очаква до 2 г. А тя никак не е радостна. Новата АМ "Струма" ще мине по друго трасе. И целият трафик ще се измести.

Но срещу ръжен не се рита

Няма как заради 100 души да не се направи магистралата. "Лошото е, че ще закрием работни места. Няма как да вдигна заведението и да го пренеса край шосето, пък и там няма да може да има такива ресторанти. Ще разчитаме, че има пътен възел и в нашата община Кресна, и в съседната Струмяни, които са на по 5 км от нас. Редовните ни клиенти могат да се отбиват и после да продължат пътя си, ако не бързат много", споделя Стоименов. Всички негови колеги са на същото мнение. И те са шофьори, знаят много добре каква мъка е да се кара по тесни и натоварени пътища. "И ние не искаме задръствания, катастрофи. В събота тук не можеше в продължение на половин час да пресечеш улицата", допълват те.
В съседната механа "Мелник" 12-годишният Димитър умело обръща пържолите на скарата под зоркия поглед на баща си Николай Ребреев. Малчуганът се справя отлично. "Месото трябва нито да е сурово, нито да е препечено", обяснява тънкостите момчето. Баща му вече 13 г. отговаря за качеството на мръвките и скарата. Нямал никакъв опит преди това, но неволята го научила. "Семейството ми е от Градешница, не пътуваме, нямаме разходи за транспорт. Клиентите са различни, срещат се и заядливи, и капризни. Гърците са направо нагли

ядат, пият, а като им дам сметката, започва едно пазарене

Имат пари, но такъв им е манталитетът", твърди 48-годишният мъж. Той и персоналът се стягат да посрещнат гости, тъй като вече е обяд. А най-големият наплив е между 12 и 14 часа. Предлага се всичко от месо - кюфтета, кебапчета, пилешки, свински, телешки пържоли, свински ребра. Има аламинути, чорби, десерти. Цените не са пипани с години, уверява механджията и майстор на скарата. Кюфтетата са 70 г и са 90 ст., свинската пържола е 350 г за 7 лв., пилешката - 380 г за 6,50 лв., а 400 г ребра струват 7 лв. "Никой не се е оплакал от цените. При нас един обяд излиза 10-12 лв., в града няма да е под 15 лв. Разликата е, че предлагаме най-доброто качество. Месото е проверено, има си сертификат. Винаги е свежо. Проверяват ни постоянно. Тръгнат здравни инспектори в командировка в региона и спрат, за да ни инспектират", разкрива Николай. Пред заведението спира лека кола, от която слизат двама млади мъже с приятелките си. "Ще искаме 12 кюфтета и 12 кебапчета. Ще хапнем и тук, но ще си вземем и за из път, че пътуваме до Гърция. Още в София бяхме гладни, но търпяхме, за да обядваме с най-вкусните мръвки на скара", обяснява един от мъжете. Групата влиза вътре, за да отдъхне от пътуването и да се наслади на вкусното ядене. "Няма ли клиенти, срещу нас е параклисът "Св. Богородица".

Палим по една свещ и решаваме проблема

казва с усмивка Николай.
Нито едно заведение в Градешница не работи денонощно. По тъмно почти няма клиенти. А разходите за персонал и консумативи си вървят. Като сложиш чертата, сметката не излиза. "Ние отдавна сме в еврозоната, че от обслужването и стоката ни са доволни и нашенци, и чужденци", категорични са кръчмарите край главен път Е-79. Който не вярва, може да опита. И ще повтори, това е сигурно, уверяват майсторите.

Кметът: Ще ги сложим в герба

"Рискът преди много години на моите съселяни да изкарват прехраната си със заведения до пътя бе оправдан. Почти всички започнаха с по една каравана и една скара. A в момента стопанисват европейски заведения, в които обслужването е на ниво", казва кметът на село Градешница Валентин Бойков. Механите край пътя за Гърция, два шивашки цеха и строителна фирма са основните източници на работни места, които топят безработицата в селището до под средната за страната. "Ресторантьорите направиха всичко с голям мерак. Подготвени са за това, което ги очаква с новата магистрала, не роптаят. Макар че цял живот някои само с този занаят се занимават. Тези заведения са лицето ни пред света, защото оттук минават пътници откъде ли не. В герба на селището трябва да изобразим и една скара", шегува се кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай