Медът. 10 вълшебни ползи

Той прави тялото ни по-здраво, по-силно и по-енергично

Медът. 10 вълшебни ползи | StandartNews.com

Тази вкусна храна с изумителни качества, която прави тялото ни по-здраво, по-силно и по-енергично. Органичният суров мед е още по-полезен, той съдържа витамини, минерали и ензими като В2, В3, В5, калций, магнезий, манган, калий, фосфор, цинк. Но той е не само храна, а и лекарство.

1. Има силен антиоксидантен ефект

Истинският мед е пълен с антиоксиданти, включително фенолни съединения и органични киселини. Те поддържат младостта на клетките и предпазват от редица болести.

3. Подобрява съня

Пчелният мед насърчава производството намелатонин в тялото – това е хормонът, който отговаря за съня. 1-2 чаени лъжички преди лягане и ще спите по-добре.

4. Понижава кръвното налягане

Този ефект се дължи на антиоксидантите в меда.

5. Регулира холестерола

Медът работи в две насоки: понижава лошия LDL холестерол и повишава добрият HDL холестерол.

6. Подобрява здравето на сърцето

Заради положителните ефекти върху нивата на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, едва ли ще се изненадате, че пчелния мед може да подобри здравето на сърцето.

7. Подсилва имунитета

Антибактериалните свойства на пчелния мед помагат за борба с инфекции, причинени от вируси и бактерии.

8. Облекчава кашлицата

Медът е ефективно средство за лечение на кашлица както при възрастни, така и при деца.

9. Ускорява заздравяването на рани

Пчелният мед съдържа киселинно рН, което насърчава отделянето на кислород. Така влияе благотворно върху заздравяването на рани и изгаряния по кожата.

10. Подобрява храносмилателната система

Медът помага за предотвратяване на вредните ефекти на микотоксините и вредната чревна микрофлора.

 

 

Лимонов кекс

Продукти: 1 ч.ч. брашно, 2 яйца, 100 г захар, 1 щип. сода за хляб, 125 г масло, 1 лимон, 1 с.л. мед, 1 с.л. пудра захар, 1 опак. ванилия

Приготвяне: Лимонът се измива и се пасира в блендер заедно с кората. Брашното (1 ч.ч.), яйцата (2 бр), захарта (100 г), маслото (125 г), ванилията (1 опак.) и содата за хляб (1 щип.), заедно с вече пасираният лимон, се смесват и с помощта на миксер от посочените продукти се прави сместа за кекса. Изсипва се във форма и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След като кексът се опече, се изважда от формата и повърхността му се намазва с мед (1 с.л.). Преди сервиране се поръсва с пудра захар (1 с.л.).

 

 

Мариновани свински ребра на фурна

Продукти: 2 кг свински ребра, 4 с.л. мед, 4 с.л. доматено пюре, 4 с.л. соев сос, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. черен пипер, 2 с.л. олио, сол

Приготвяне: Медът (4 с.л.) се разбива с доматеното пюре (4 с.л.), соевият сос (4 с.л.), пресованият чесън (4 скилидки), солта и пиперът (1 ч.л.).

Ребрата (2 кг) се намазват с маринатата и се завиват. Слагат се в хладилника да се мариноват за най-малко 1 час. Ребрата се пекат около 45 минути на грил.

 

 

 

 

Крилца с мед

Продукти: 12 броя пилешки крилца, соев сос - 4 с. л., шери - 3 с. л., зехтин - 3 с. л., чесън - 1 скилидка, мед - 1 1/2 с. л., черен пипер, червен пипер - 1 щипка, лук - няколко стръка зелен

Приготвяне: Крилцата се почистват и подсушават, след което се оставят в купа.В друга купа се смесват соевият сос, шерито, зехтинът, настърганият чесън, черния и червения пипер. Крилцата се покриват и овалват в тази марината, след което купата се захлупва и се оставя да престои за 5-6 часа в хладилник.

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете огнеупорна тава с хартия за печене. Крилцата се отцеждат от маринатата и се нареждат в тава на един ред. Сложете да се пекат 10 минути, след което се обръщат и се пекат още 15 минути.

Медът се разтопява в микровълнова фурна, докато стане течен. Намажете крилцата с топлия мед и запечете за още няколко минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай