Майки на среща с ГЕРБ след "дъжд качулка"

Майки на среща с ГЕРБ след "дъжд качулка" | StandartNews.com

София. Майките, които протестираха срещу замразения размер на детските надбавки, ще се срещнат с депутати от ГЕРБ днес. Целта е да се обсъдят възможностите за увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете, както и за осигуряване на повече места в яслите и градините. Управляващите обаче решиха да приемат майките доста късно, тъй като бюджетът за следващата година вече е окончателно приет.

Родителите искат майчинските да се вдигнат от 240 на 310 лв., колкото ще стане минималната заплата догодина. Също така детските надбавки да се увеличат и да се взимат от всички семейства, а не само от тези с доходи до 350 лв. на човек. Жените настояват и за повече места в детските градини.

Въпреки че по-голямата част от опозицията в парламента подкрепи исканията на майките, депутатите от ГЕРБ одобриха само 30 милиона лева за детски ясли и градини. Пари за по-големи детски и майчински не бяха дадени. Средствата за нови ясли и градини пък са малко. Според изчисленията на майките с тези пари могат да се осигурят места едва за 2000 деца, а само в столицата има около 15 000 желаещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай