Майчинските според заплатата

Връзват обезщетението и през втората година с възнагражденията

Майчинските според заплатата    | StandartNews.com

София. Обезщетенията за майчинство да бъдат процент от заплатата и през втората година след раждането. Тази промяна обмисля вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"Аз съм привърженик на тази идея, че и през втората година след раждането обезщетението трябва да е процент от сумата, която си получавал като работещ", каза финансовият министър пред Нова телевизия. По думите му все още е рано да се говори в конкретика за това, тъй като става дума за пакет от идеи, които трябва да бъдат съобразени с данъчни промени. Понастоящем българките получават за гледане на детето 90% от работната си заплата през първата му година и твърда сума от 240 лева през втората година. Според Дянков вдигането на минималната работна заплата от 270 лв. през миналата година на 310 лв. от 1 януари 2013 г. ще увеличи обезщетението за раждане и гледане на дете през първата година. В държавната администрация например тази година със 17% бяха вдигнати заплатите и това също ще има ефект за бъдещите майки, посочи Дянков.

Коментарите по тази тема идват след недоволството, че за поредна година майчинството, което се взима през втората година след раждането, стои замразено. Синдикатите настояват то да догони минималната заплата. Ако правителството го вдигне на 290 лв., допълнителните разходи за обезщетения ще са 25 млн. лв., а ако стане 310 лв. става дума за 35 млн. лв., посочват сметките на профсъюзите.

Работодателските организации обаче предупреждават за повече предпазливост. Срокът на скъпото майчинство, който е 410 дни, може да бъде намален, за да се освободят повече средства за втората година, предлагат представители на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай