Мая зове за диалог между лекарите и Москов

Мая зове за диалог между лекарите и Москов | StandartNews.com

Темата, която най-силно ме притеснява в момента е напрежението в сектор „Здравеопазване". Традиционно омбудсманът има своя ангажимент за защита на българските граждани в здравеопазването, за защита правата на пациентите, така че няма как да не съм притеснена от всичко, което се случва в сферата на здравеопазването. Това каза омбудсманът Мая Манолова при внасянето на Годишния доклад на институцията за 2015-а в парламента.

"Апелирам незабавно да бъде възстановено договорното начало. Незабавно да бъдат върнати диалога и разговорите, защото няма как да се направи реформа в толкова важна сфера, каквато е здравеопазването, напук на пациентите и напук на българските лекари", отбеляза Манолова.

И обяви, че утре в 11.30 часа организира дискусия по проблеми на реформата в здравеопазването с участието на лекарските организации. "Очакам и здравният министър да се включи, каза омбудсманът. "Освен пари, в здравеопазването са необходими уважение, диалог и правила, които да се подкрепят от всички", заяви Манолова.

„Общо 6 202 жалби са постъпили до омбудсмана през 2015 г. срещу 5 010 за 2014 г. Манолова припомни, че 30% от жалбите за миналата година са постъпили след встъпването й в длъжност на 20 октомври.
До момента към омбудсмана са адресирани 4 784 жалби и сигнали на граждани. "Расте също така и броят на хората, които идват в приемната на омбудсмана, звънят по телефона, изпращат писма, включително по фейсбук. Към днешна дата броят на записаните за моята приемна е 728", допълни Манолова.

Омбудсманът посочи и основните приоритети в своята работа: битката с монополите, правата на българските деца и социално изключените български граждани. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай