Масаж на 5000 години в Експото

Масаж на 5000 години в Експото | StandartNews.com

Лечебната практика "калари марма" е сред акцентите в програмата на Арена на красотата

София. Калари марма, масажът на индийските воини отпреди 5000 години, ще бъде демонстриран на Арена на красотата следващата неделя в Интер експо центъра. Древната оздравителна практика е била предпочитана от армиите на Изтока преди битките.

Учението се предава вече 50 века през поколенията, записано във ведите от мъдреците. Според тях то е едно от най-старите, познати на човечеството. Мармите са 108 точки в тялото - обикновено близко до повърхността на кожата, където се свързват важни нерви и мускулни влакна, кръвоносни съдове, кости и стави. Живителната енергия, наричана прана, протича чрез тях. Терапията се прилага с помощта на топли билкови масла, пасти и билки, като се обработват именно тези ключови точки, които са свързани с функционирането на системите и органите. Чрез специалните калари марма масажи бойците са повдигали имунитета си преди поход, а посветените дори са могли да убиват чрез определен натиск в някои от точките.

Днес аюрведа процедурата се използва за подобряване на здравословното състояние - пречистване на тялото и кръвта чрез изхвърляне на токсини, редуциране на мазнините, регулиране на дишането. Калари марма масажът е изключително подходящ за хора, занимаващи се с бойни изкуства, спорт и танци. Терапевтът Надин Николова, която е получила обучението си в школи в Канур и Бангалор, ще покаже калари марма.

Пак следващата неделя ще има демонстрация и на основни техники от традиционен китайски масаж - за болки в гърба, на лице с антиейдж и лифтинг ефект. За обучението пристига професор Гуо Дзин Хуа, специализирал иглотерапия и китайска медицина в САЩ, Япония, Русия. Едва шестгодишен родителите му го изпращат в будистки манастир. Там изучава бойни изкуства и медитативни практики и придобива уникални познания в сферата на ортопедията, акупунктурата, билколечението, диагностиката. Професорът чете лекции и води упражнения в Китай, Европа, Австралия, САЩ, Канада, Япония, Сингапур, Русия. Уникалните му дарби и способности понякога преминават границите на всекидневните възприятия. Гуо Дзин Хуа успява да извади от 12-годишна кома германец на 37.

В програмата на 35-ото издание на Арена на красотата, което ще продължи от 17 до 19 октомври в Експото, ще бъде проведена и юмейхо демонстрация - лично от Стефан Божилов, VI дан Юмейхо, председател на националното сдружение. Позната и като "източен специален божествен масаж", терапевтичната практика включва 100 основни похвата, с които се обработва цялото тяло. Може да се прилага и като профилактика, и като лечение на заболявания, включително хронични.

Над 200 водещи марки в българската и световна козметика и бюти индустрия представят иновативни продукти и апаратура на Арената. В събитието ще се включат лектори и преподаватели от България, Франция, Русия, Израел, Гърция и Македония. Експерти ще разкрият последните модни трендове в грижата за ноктите, косите, лицето и тялото. За първи път у нас ще гостуват спецове от Beautystreams - единствената компания, която предлага онлайн консултации за прогнозиране на тенденциите. За втора поредна година ще се случи и шампионатът по дизайн и изграждане на нокти. Актуалното издание отправя предизвикателство към състезателите в 6 категории, като в главната роля е френският маникюр. Гримьорите пък ще се надпреварват в темата "Стихии", като мотото е "Да взривим нещо!". Очаква се майсторите да покажат най-смелите си идеи за перфектна визия. Националният конкурс по spa масаж, единствен по рода си в България, ще се радва на международно участие, като шеф на журито е Андрей Сърченко.

Продуцентът на Арената Красимира Краева е подготвила серия от изненади за най-големите фешън маниачки. Сред кандидат-сензациите е сутиенът на комфорта - без презрамки и закопчалки, с повдигащ ефект, истински продукт на промените в шева и кройката. Дизайнерският проект хвърля ръкавицата на всички, свикнали с рутинни решения. Уникалното прозрачно бельо обещава удоволствие на дамите, които мечтаят по-често да изкушават с рокля с гол гръб - нещо, което е трудно постижимо дори със силиконови елементи. Известният стилист Митко Дамов, който и на Арената ще отбележи 20 години от старта на своето студио, ще покаже с екипа си последните писъци в коафьорството и макиажа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай