Мъртвакът вече взема жертви

Ако течението ви завлече, плувайте на зигзаг, съветват спасителите

Мъртвакът вече взема жертви | StandartNews.com

Мъртво вълнение изправи на нокти спасители по Южното Черноморие. Гардовете едва смогват да изваждат нарушителите, които неразумно тръгват да плуват в бурното море. Скандалите и спречкванията между спасители и плажуващи станаха ежедневие през август.

В неделя на синеморския плаж "Липите", който е без спасители, морето погълна полски турист. От общината обясниха, че ивицата е обградена с предупредителни табели, които обаче не спират летовниците. Мъжът влязъл да се къпе с детето си и докато се усетят, вълните ги завлекли навътре. Въпреки лошото време спасители отишли с джетове на мястото, където потънал летовникът и се опитали да му помогнат. Успели да спасят детето, но бащата починал.

Морето се "обръща" през август и мъртвото вълнение е често явление през този месец, коментират спасители. На пръв поглед не се усеща. Течението е скрито, а посоката от брега към морето. Наблюдава се най-често в заливи при силно вълнение, когато вълните се пресичат и се събират на едно място. Водната маса се оттегля в обратна посока, но дълбае дъното. Приливната вълна, връщайки се обратно, завлича хората в морето. При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец, обясняват спасителите. Според Митко Колев, специалист по водно спасяване към БЧК Бургас, хората трябва да се опитат да плуват не направо към брега, а зигзагообразно. Друго, което трябва да се знае, е, че на 5-6 м встрани от течението е винаги плитко.

Спасители в Слънчев бряг са поставили табели, които указват в коя част на ивицата са най-големи дънни ями. От няколко дни вълните са много големи и разрешаваме само до колената да влизат туристите. Някои са недоволни, карат се с нас, но няма начин, разказа морският гард Стоян Желязков. И съветва въпреки жегите туристите да са внимателни и да се къпят само на плиткото. Пяната в морето издава опасността, която дебне във водата. "Мъртвакът" е по-опасен на юг от Бургас, категорични са от БЧК. Вълните край Созопол, Приморско и Ахтопол са по-големи и плажуващите трябва да бъдат особено внимателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай