Марсоходът изпрати първа уникална снимка

Това съобщиха от американската космическа агенция

Марсоходът изпрати първа уникална снимка | StandartNews.com

Марсоходът на НАСА Perseverance ("Пърсивиърънс") изпрати първата си 360-градусова снимка с висока разделителна способност от повърхността на Червената планета, съобщиха от американската космическа агенция, цитирани от ДПА.

Кадърът е съставен от изследователи на НАСА от 142 изображения, направени от камерата Mastcam-Z на 21 февруари.

Изображението показва пуст регион с геоложки образувания, включително издълбана от вятъра скала и ръба на кратера Джезеро, древно езерно легло, където "Пърсивиърънс" кацна миналата седмица.

Джим Бел, изследовател от Държавния университет в Аризона, който ръководи операциите на Mastcam-Z, коментира, че изображението показва, че "Пърсивиърънс" е попаднал в "сладко място".

Кратерът Джезеро е район, където учените се надяват да намерят доказателства, че на Марс в миналото са съществували микроби. Марс е имал вода на повърхността си преди милиарди години, факт, който доведе до спекулации, че на планетата може да е имало някаква форма на живот.

Очаква се "Пърсивиърънс" да изследва повърхността на Марс в продължение на най-малко две години, като изследва климата и геологията и събира проби от скали и почви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай