Манолова слезе при миньорите под земята

Манолова слезе при миньорите под земята | StandartNews.com

Плащат забавените заплати, ако спрат протеста

Протестът под земята на миньори от рудник "Бабино" от "Въгледобив - Бобов дол" продължи и днес с категоричното искане да се изплатят забавените заплати. Рано сутринта ръководството на предприятието съобщи пред протестиращите, че е наредило цялостно плащане на възнагражденията за месец август на всички работници и служители, без на тези от рудник "Бабино", които ще получат възнагражденията си, след като се подпише споразумение за прекратяване на протестните действия. Последваха преговори между трима представители на работниците, които подкрепят своите колеги извън рудника, и шефовете на мината. Пред тях са дадени гаранции за изплащане на възнагражденията за август в пълен размер без удръжки, а за септември да се преведат по дебитните карти до 28 октомври, което е седмица по-рано от обичайното. Дадени са и повече гаранции и за превеждане на дължимите суми за храна от март досега. Преговарящите слязоха при колегите под земята, за да съобщят и обсъдят договореното.

Междувременно в мина "Бабино" дойде и националният омбудсман Мая Манолова. Тя обясни, че със социалните партньори е договорила създаването на контактна група, която започва преговори с ръководството на "Въгледобив-Бобов дол" да не бъде затварян рудникът и към 14 часа слезе при протестиращите на 500 м под земята трети ден миньори. Манолова обяви, че остава при тях, докато не им бъде платено. До редакционното приключване на броя националният омбудсман продължаваше да стои заедно с протестиращите миньори под земята.

Междувременно пред рудника подкрепящи протеста събраха помощи от 740 лв. за храна на миньорите под земята. В подкрепата се включиха и шивачки от местни цехове. Дойдоха и семействата на работниците, останали три денонощия под земята. Техни колеги показаха снимки, от които се вижда, че хората в забоя се държат, но силите им са на изчерпване. Протестиращите се оплакаха, че нарочно се намалява притокът на чист въздух в мината, за да бъдат принудени сами да излязат, но тези обвинения бяха категорично отхвърлени от ръководството на мината. Късно снощи стана ясно, че най-вероятно под земята ще останат само десетина човека, а другите ще продължат протеста си пред рудника. За днес в 10.00 ч е насрочен технически съвет с представители на работниците и ръководството на мината, на който да се обсъди нейната съдба. Концесионерът оттегли подаденото по-рано заявление за прекратяване на концесионния договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай