Маникюрът и педикюрът издават класата

Маникюрът и педикюрът издават класата | StandartNews.com

Абитуриентки шашнаха с грозен лак, политици и тв герои държат писалки и микрофони с небрежни нокти, коментира Албена Живанкина

Качественият и красив педикюр е категоричен тест за културата както на дамите, така и на господата - въпреки че този факт е по-актуален по света, отколкото у нас. Доказва го всеки бегъл поглед по-скоро към голите, отколкото към обутите стъпала на известни и неизвестни хора. На току-що отминалите и за поредна година втрещяващи със своя кич и пошлотия така наречени абитуриентски балове госпожици с мераци да приличат на нашенски попфолк гърли или на холивудските "клюкарки", се изтъпаниха на купони и снимки с нескопосано боядисани нокти на краката. Но цветната визия е финалът, десертът на занятието.

"Българинът все още не знае що е това педикюр - убеден е, че става дума за рязане на нокти и поставяне на лак. И забележете - главно при жените. Готов е да нарече гей всеки мъж, който обръща внимание на тази част от краката си. И много се учудва, когато някой му каже, че по чужбина това е като, примерно, подстригването - един път до два пъти в месеца?, коментира за "Стандарт" Албена Живанкина, експерт в педикюра и в маникюра, международен шампион. Тези дни тя спечели респектираща титла best of the best в състезание на Франция, кани се да атакува и руската блокада. "Борим се с рускините отдавна - също като в художествената гимнастика. Но както в спорта и тук те са адски напористи и работливи - всяка от тях иска да докаже, че е най-добрата", казва Албена, която все пак е победила конкуренцията от бившия Съветски съюз в една от категориите на въпросния конкурс. Въпреки че поради икономически причини не е успяла да демонстрира висшия пилотаж на живо. Затова пък престижна международна компания неотдавна я е поканила да води в София семинар и уъркшоп - теория и практика - за медицински педикюр.

"Когато нещо те мъчи по пръстите и ноктите на краката, по петите или въобще по ходилото, може да те заболи и главата. Все едно, че къщата е върху паянтови основи.

Грижата за краката е като миенето на зъби

- по два пъти на ден. Тук не говоря за изключително прецизното внимание, което трябва да отделят диабетиците - по света има специални центрове, които ги обслужват тъкмо в поддръжката на ноктите, защото при тях всяко недоглеждане може да се окаже фатално. Особено важно е да се внимава с обувките: всяка компромисна материя - лоша кожа, всеки неподходящ дизайн - лош калъп, води до тежки последици като деформация и гъбички. /И още - найлоновите чорапи отдавна са отречени, но все още ги носят./ Да припомня - в учебниците по медицина не пише, че гъбички се хващат при педикюр. Масово битува мнение, че това е възможно. Тъкмо обратното е - терапевтът може да се зарази при правене на педикюр на хив позитивни. Но обучението в тази сфера просто отсъства. Повечето хора не знаят, че нарушаването на повърхността на ноктите е следствие от заболяване, а не увертюра към него.
Много жени, които не нацелват правилно крема си за лице и той провокира нежелателна или дори алергична реакция, решават да употребят мазилото за ходилата си. Дали заради спестовност, дали заради немарливост... Кремът, който не е добър за физиономията ви, няма да е добър и за крайниците ви. Кожата е една и съща - и тя е може би най-важният орган, лекува се най-трудно. А тази между пръстите на краката и извивката на стъпалото е най-нежната", категорична е Живанкина. Според нея в момента доста българки не са наясно и със световните тенденции в маникюра.
"Мислят си, че "квадратният" още е на мода. Но не е така.

Бялата черта отдавна е демоде

Бизнес маникюрът е безапелационен - без излишни разточителства и дължини, спокойни пастелни цветове. Самозвани имидж мейкъри и пиари на политици и бизнесмени забравят да информират своите клиенти, че в протокола има неписани правила за състоянието на ръцете - не може да подписваш споразумения за международно сътрудничество или договори за милиони евро със зле поддържани нокти. Те изпъкват скандално недопустимо на фона на скъпите ръкавели върху луксозната риза от египетски памук под сакото на Ерменеджилдо Дзеня, от което се подава марков часовник. Това е международният стандарт - маникюрът, аксесоарите, обувките. Те не могат да излъжат за това кой е срещу теб. "Съветниците" на поп звезди и риалити герои са не по-адекватни - певици с прически и тоалети за хиляди държат микрофона с ръце, чиито нокти не са направени, както трябва. Да не говорим, че палитрата на лака и неговата декорация винаги се хармонизират с дрехите и макиажа. Но това вече е прекалено висока топка за бг шоуто", категорична е Живанкина. И успокоява търсачките на силни усещания - отдавна има цяла индустрия, която произвежда бижута за крака. А в ноктопластиката последен писък са екстремните форми. Колкото по-зрелищни и екстравагантни, толкова по-изкусителни за красавиците. Самата тя предпочита естетската ноктопластика, която прилича на картина.

 

Визията, която е спечелила в съответната категория на състезанието във Франция

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай