Малки будители трогнаха елита на Пловдив

Сто видни гости аплодираха концерта за куклите от шума

Малки будители трогнаха елита на Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Държавата вече пише проектите за ЮНЕСКО, обяви пред повече от сто гости в зала „Съединение” на Историческия музей в Пловдив главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова.

На крачка от списъка за световно културно наследство са куклите на шума, които в четвъртък вечер събраха повече от сто видни гости в емблематичния салон под тепетата. Политици, градски управници, след които и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, бизнесмени и интелектуалци аплодираха концерта на Митко Щерев и Илия Ангелов, посветен на майсторите от кръжока към читалище „Любен Каравелов 1897” в Куртово Конаре.

Преди два месеца те спечелиха приза за нематериално културно наследство от кампанията на „Стандарт” „Чудесата на България”. Привлякоха погледите към себе си, а „Стандарт” тръгна на турне из страната, за да популяризира царевичните уникати и техните сръчни майстори.

Кукла от шума стои на бюрото на главния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, припомни г-жа Бозукова. На фона на изложбата, която децата бяха подредили, тя съобщи тревожната статистика, че над 80 000 българи не посещават училище, а младежката безработища е вече 50 %. В същото време децата ни пишат по-добре на английски език, отколкото на български, каза Славка Бозукова. Думите й бяха към присъстващите в залата, за да търсят новите будители, едни от които са малките майстори от Куртово Конаре.

Новите будители са нашите деца, защото само те могат да ни обединят, подчерта и главният редактор на в. „Марица” Любомир Минчев. Двете медии бяха домакин на благотворителния концерт заедно с пловдивското читалище „Д-р Христо Аджаров”. Неговият настоятел Георги Калоянов обясни, че след като разбрали, че майсторите на шума се нуждаят от средства за тяхната дейност, веднага се организирали за каузата заедно със вестниците „Стандарт” и „Марица”. От концерта бяха събрани 2000 лева, които домакините дариха на децата от Куртово Конаре.

 

Започваме кампания за читалищата

Славка Бозукова

главен редактор на в. "Стандарт"

Във време на растяща духовна криза все по-често си задаваме въпроса кои са новите будители? Десетилетия наред читалищата бяха средища на просветата у нас. България се гордееше с читалищната си мрежа. Но турболенциите на прехода към пазарна икономика и  финансовата криза през последните години засегнаха сериозно читалищата. Много от тях бяха закрити. А тези, които успяха да се съхранят, едва оцеляват. Затова се гордеем, че с благотворителния концерт на Митко Щерев и Илия Ангелов помагаме на две читалища - "Д-р Христо Аджаров" в Пловдив и "Любен Каравелов 1897" в село Куртово Конаре.

"Стандарт" започва специална кампания за защита на българските читалища и възможностите за тяхното развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай