Малчугани карат вулкан да изригне

Малчугани карат вулкан да изригне | StandartNews.com

Децата правят земетресения, гледат света през очите на риба и създават динозаври

Може ли дете да предизвика земетресение и да накара вулкан да изригне? От 1 октомври "Музейко" е мястото, където всичко това може да се случи. Новото научно пространство за деца, което трябва да опровергае схващането, че науката е нещо тежко и неразбираемо, е създадено от "Америка за България" и ще отвори врати на ул. "Проф. Боян Каменов" 3, близо до кръстовището на "Г. М Димитров" и "Драган Цанков. "Музейко" е подготвил 130 забавни игри в 12 постоянни и една пътуваща изложби.

Уникалното в "Музейко" е, че той е място, където нещата са за пипане, а не за гледане. Всяко природно явление, всяко научно достижение от миналото, настоящето и бъдещето могат да бъдат пресъздадени на място от детска ръка. Или крак.
Има например платформа, на която само с подскоци можеш да предизвикаш земетресение. Докато скачаш и люлееш Земята, на екран виждаш какво например се случва в една детска стая, когато я разтърси някое по-така число от скалата на Рихтер. Паралелно с това усвояваш и знания как се реагира в подобни случаи, какво трябва да направиш, за да предпазиш себе си и близките си в такава ситуация.

В "Музейко" можеш да научиш колко ще тежиш, ако си на Марс, да погледнеш света с очите на риба и да накараш вулкан да изригне. Както и сам да създадеш динозавър във вид на пъзел. В планетариума има скафандри и ракети, с които за кратко можеш да се превърнеш в астронавт.

"Музейко е място за нови знания, които децата усвояват по време на игра. При нас обаче децата няма да играят сами - детският научен център е създаден за семейни посещения и тук всяко дете под 12 години ще идва със свой пълнолетен придружител. Интересът към Музейко е много голям - от страна и на родители, и на учители. Над 50 столични училища вече ни потърсиха с желанието да провеждат тематични дни в "Музейко", споделя директорът Бистра Кирова.

Детският научен център е разположен на три етажа, като всеки от тях е посветен на различни науки. В центъра се намира Голямото дърво, което свързва миналото, настоящето и бъдещето. Подземният етаж представя науките, свързани с миналото, а първият ни разкрива света, в който живеем, както и връзката му с природата. На третия етаж, под зеления покрив и стената за катерене, се намират две изложби - "Кой създава бъдещето: Земя" и "Кой създава бъдещето: Космос". Там е и прословутият планетариум, от който можеш да се "отправиш" към звездите. Освен постоянни и временни изложния, програмата на "Музейко" предвижда и тематични дни - на формите, на енергията, на пътешествието, на игрите. Те са съобразени с преподавания в училище материал от 1-ви до 4-ти клас.

Работното време на "Музейко" е всеки ден без понеделник между 10 и 18 часа. Цените на билетите за едно посещение в рамките на цял ден са между 6 и 8 лева за деца над 4 години, а за възрастни - от 10 до 15 лева. Входът за деца до 4 години и хора с увреждания ще бъде безплатен. Предлагат се и различни индивидуални и семейни карти, като годишната сума за дете е 40 лева, а за възрастен - 60 лева. Семейство от трима души може да получи семеен достъп на цена от 130 лева за година, като тя гарантира неограничен брой посещения в работно време, по време на които може да се забавлява цялата фамилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай