Мадан гони 0% безработица

Мадан гони 0% безработица | StandartNews.com

Мадан. Безработицата в Мадан вече гони 0% след придобиването на местното ГОРУБСО от „Минстрой Холдинг”. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Освен това още миналата година с компанията са сключените нови концесии за добив от две находища – „Върба-Батанци” и „Шаханица-Печинско”. Предвид по-малкия брой на хората, които живеят в региона и разкритите нови около 1500 работни места, на практика безработицата гони и съвсем скоро ще стигне 0%, обясни Добрев. Освен това обаче „ГОРУБСО-Мадан” привлича и хора от други региони на страната, търсещи заетост.

В разговор с Делян Добрев шефът на „Минстрой Холдинг” Николай Вълканов е съобщил, че в рудниците на предприятието идват да работят хора дори от Разград, от където преди десетилетия също е бил набиран персонал за добивната дейност в района на Мадан, каза икономическият министър. Освен това работните заплати в „ГОРУБСО” също са се увеличили сериозно.

По-рано, преди проблемът да бъде разрешен и предприятието да премине към „Минстрой”, средната заплата там е била около 400-500 лв., които обаче не са получавани или пък това е ставало с огромно закъснение, каза Добрев. Сега средното възнаграждение е нараснало на около 2000 лв. и хората от Мадан живеят много добре, съобщи още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай