Люта битка за милиардите на Арно. Вълчицата в кашмир започна да хапе

На кого най-богатият мъж на планетата ще остави империята си

Люта битка за милиардите на Арно. Вълчицата в кашмир започна да хапе | StandartNews.com

Люта битка за наследството на най-богатия човек в света Бернар Арно. Bloomberg оценява състоянието му на 178 милиарда долара.

Миналата седмица стана известно, че дъщерята му, 47-годишната Делфин Арно, ще стане главен изпълнителен директор на Dior. Малко преди това холдингът Christian Dior SE беше оглавен от брат й Антоан Арно. Новината продължава бурно да се обсъжда в западната прес, защото тези кадрови промени дадоха нов тласък да се говори за борбата за наследството между децата на Арно.

Кой от тях някога ще замени самия Бернар Арно като председател и главен изпълнителен директор на конгломерата LVMH остава открит въпрос. 73-годишният милиардер удължи мандата си миналата година. В същото време разместването на персонала предполага, че Арно иска да увеличи семейния контрол над LVMH. Британското издание на The Guardian разсъждава какво означава сега назначението на Делфин Арно.

Журналистите обръщат внимание на особената символика на това назначение. Dior е първата къща, която Арно купува през 1984 г., така че по отношение на традицията и емоционалността марката със сигурност заема специална позиция. Нзначението в Dior е първата позиция на Делфин от такъв калибър, освен това тя стана първата жена, оглавила тази френска модна къща.

Тя замени Пиетро Бекари, който ръководи Dior от 2018 г. и увеличи четирикратно продажбите до 8,7 милиарда евро. Той от своя страна става главен изпълнителен директор на Louis Vuitton, наследявайки Майкъл Бърк.

Louis Vuitton сега представлява повече от половината от печалбите на LVMH. Прогнозните продажби за миналата година възлизат на 21,8 милиарда евро.

Преди това Делфин беше главен изпълнителен директор на главното подразделение на Louis Vuitton. Според Арно под ръководството на Делфин „търсенето на продуктите на Louis Vuitton се е увеличило значително, което е позволило на марката редовно да поставя нови рекорди за продажби“.

Делфин е най-голямото от децата на Арно, той има още четирима сина, но дъщерята често се нарича основна наследница.Тя дори получи прякор за това. Пресата започна да я нарича ​​"вълчицата в кашмир" - по аналогия с добре познатия прякор на самия Бернар Арно, коготоот години наричат "вълк в кашмир" – заради характера му неговата и бизнес проницателност. Така мнозина смятат, че Делфин ще наследи не само тази характеристика, но и цялата империя.

Въпреки това не всичко е толкова просто. Всички наследници на Арно са тясно свързани със семейния бизнес. Антоан Арно, второто най-голямо дете на милиардера и съпруг на Наталия Водянова, беше назначен за главен изпълнителен директор на холдинга Christian Dior SE, чрез който семейството на Арно контролира LVMH, миналата година. Той замени опитния топ мениджър Сидни Толедано. Така Делфин и Антоан се оказват на сходно високо ниво, което само засилва интригата с главния наследник.

29-годишният Александър Арно управлява марката за бижута Tiffany & Co., която Бернар Арно купи преди две години за 16 милиарда долара. 28-годишният Фредерик Арно е главен изпълнителен директор на марката часовници TAG Heuer (той зае поста през 2020 г.). А 24-годишният Жан Арно работи като директор по маркетинг и развитие на отдела за часовници на Louis Vuitton от 2021 г.

В същото време самият Бернар Арно наскоро промени корпоративната структура на LVMH, за да удължи мандата си като ръководител до 80 или повече години.

Назначаването Делфин може да е важно и в друг аспект. Жените все повече се издигат до върха в индустрия, обикновено доминирана от мъже.

„През цялото време чувате, че Dior е изметен от рафтовете, може би защото жените дизайнери разбират какво искат да носят жените и какво ще купят“, казва модният дизайнер, журналистът Ейми Одел.

„Нищо не се прави набързо в LVMH. Двигателите на търсенето в тази индустрия са едни и същи от 20 или 30 години – глобален икономически растеж, ефект на богатството, пътувания по света и китайско потребителско търсене в индустрията. Всичко е обмислено защото има семейна собственост и вероятно са обмислили много кандидати и са решили, че тя е най-квалифицираната да управлява марката“, казва Томас Шове, анализатор на луксозни стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай