Лозанов: Волгин е най-глезеният журналист

Лозанов: Волгин е най-глезеният журналист  | StandartNews.com

Водещият на „Деконструкция" Петър Волгин системно нарушава разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, като допуска в предаването едностранчиво предаване на фактите, в предаването липсва обективност и се налага цензура.

В „Деконструкция" липсва плурализъм при представянето на различните гледни точки и идеи, заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов ред БНР.

Лозанов нарече Волгин най-глезеният журналист в обществените медии, защото въпреки многобройните нарушения е запазил ефира си.

В предаването присъства трайно само една гледна точка – мнението на г-н Волгин и на тези, които го споделят, обясни председателят на СЕМ:

"Мотивите са отдавна известни. Няма никакво съмнение. Господин Волгин е най-устойчивият нарушител в сферата на обществените медии години наред. Спорът е ясен – той изразява своето мнение, но като водещ трябва да дава достъп и на други гледни точки... Ако ще да е критика на марсианците, ако има друга гледна точка, тя трябва да се чуе в ефира", каза Лозанв

Лозанов напомни, че са водени разговори и са правени какви ли не комбинации, за да се запази предаването, като се осигурят повече гледни точки. Това е тежко и дългогодишно нарушение, категоричен беше Георги Лозанов.

От своя страна водещият Петър Волгин нарече спирането на „Деконструкция" отдавнашна мечта на Георги Лозанов. Критикуваме цялата възможна власт, защити предаването той и поздрави Лозанов за трийсетте сребърника, които, по думите му, е взел с това решение.

"Екипът на „Деконструкция" винаги е критикувал властта, управляващите, които и да са те. Критикували сме президента Росен Плевнелиев и неправителствени организации, които много биха искали да бъдат ментори на българското общество. Критикували сме и чужди НПО, включително такава влиятелна организация като „Америка за България", и медиите, които се финансират от нея", смята Волгин.

"Актът е срещу предаване, което беше посветено на терористичните атаки в Париж. Какъв плурализъм може да има в подобно предаване? Може би трябваше да поканя някой от „Ислямска държава"?", каза ще водещият.

По думите му "господарите на господин Лозанов го викат на килимчето и му заповядват да свали това предаване, защото то нарушава комфорта на управляващите. Ръководството на БНР просто сваля предаването, защото хората там трябва да си запазят постовете.

Лично аз повече от две години крепя Волгин като "рохко яйце" и опитвах с аргументи, търпение и разбиране да го защитавам срещу тези, които го нападаха, каза от своя страна генералния директор на БНР Радослав Янкулов, цитиран от радиото.

Той направи коментара по повод протеста пред сградата на БНР след спирането на предаването "Деконструкция" на Волгин.

Не съм учуден от протеста, защото "Деконструкция" има своята силно мотивирана публика и тази силна мотивация на публиката ги доведе в подкрепа на техния любимец Петър Волгин. Казвам категорично – никакви политически мотиви, никакви политически основания, никакви обаждания с настояване да се направи това или онова по отношение на "Деконструкцуия" и на Петър Волгин. Има чисто творчески и организационни нарушения на Закона за радиото и телевизията. Има липса на повече от една гледна точка и още редица подробности в тази посока. Категорично съм против заглавия или твърдения за някаква цензура в Радиото. Ако има цензура, то тя беше в предаването "Деконструкция", каза Янкулов.

Той обясни, че радиото ще бъде глобено няколко хиляди лева заради предаването. "Кой да я плати?! Петър Волгин ли ще я плати? Тя е към Радиото и то ще я плати", каза още той.

Петър Волгин беше един от служителите в радиото, които поискаха оставката на Радослав Янкулов и шефа на СЕМ Георги Лозанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай